A hónap köve: gránát

Januárban, amikor az ünnepeket már magunk mögött hagytuk, de a tél legmogorvább napjai még előttünk állnak, sokan érezhetünk egyfajta egyensúlyvesztést az életünkben. Rosszkedvűek, bizonytalanok lehetünk, ilyenkor hajlamosak vagyunk bolhából elefántot csinálni, vagy éppen túlbecsülni képességeinket. A hónap és a januárban születettek köve, a gránát, a gyökércsakra erősítésével segít a hangulatingadozások, az önbizalomhiány, és a rosszkedv elleni harcban.

A gyökércsakra – szanszkrit neve: Muladhara – elsődleges feladata a biztonság megteremtése, de a vitalitásért, az erőért és a helyes méregtelenítésért is felel. Januárban mindezekre nagy szükségünk is van.


A gránát neve a latin Granatus / Granum, azaz „mag” szóból ered. Egyike annak a 29 tagot számláló elitklubnak, melyet az Élet alapköveiként tisztelhetünk.

 

A gránát féldrágakövek színei leginkább a mélyvöröstől az opálos sárgáig terjedő palettán mozognak, de előfordulnak barna, fekete, lime és ibolya színben is – kékben azonban soha. 

 

A gránátfélék a Mohs-féle tízfokozatú keménységi skálán 6,5 – 7,5 értéket mutatnak, tehát a keményebb, ellenállóbb ásványok között tartjuk őket számon.

 

Nem véletlen, hogy szimbolikusan a gránát mindazt uralja, amitől szilárdságot várunk el: így hagyományosan a barátság és a hűség köve.

 

A nyers gránátot ipari célokra is felhasználják: porítva hatékony és közkedvelt polírozószer, de dörzsbevonatként is találkozhatunk vele. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gránáttal díszített ékszereket már a bronzkori sírokban is találtak, valószínűleg a vadászatok sikerességének zálogát, és általános egészségmegőrző hatást tulajdonítottak neki.

 

A gránát ugyanis a legősibb gyógyító ásványok egyike:  általános immunerősítő hatása mellett érdemes viselni depresszió, alvászavar, önbizalomhiány (vagy éppen nagyképűség), magas- vagy alacsony vérnyomás, gyulladásos folyamatok vagy bármilyen szívet, vagy érrendszert érintő probléma esetén – illetve bármikor, hiszen a legjobb gyógymód a megelőzés!

A Zodiákus jegyei közül a gránát leginkább a tűz-jegyűeknek (Kos, Oroszlán, Nyilas), valamint az Ikrek, és a Bak szülötteknek ajánlott.

 

Te már tudod, kinek adnál gránátos ékszert?