A kovácsoltvas ezer arca

A minap arról beszélgettünk, hogy fel tudják-e venni az időtálló használati tárgyak a harcot az olcsó, azonnal rendelkezésre álló, de csak pár évig megbízható termékekkel szemben? Mi alapján döntünk egyik vagy másik mellett? Hosszú távon vajon mennyire tiszteljük meg önmagunkat azzal, hogy minőségi darabokkal vesszük körbe magunkat?

Éppen itt az ideje leszámolni azzal a tévhittel, hogy a kovácsoltvas unalmas, öreges, vagy túl „fekete”. Csak egy kis képzelőerő kell hozzá és rengeteg szín, és máris egy hangulatos, színpompás „sarkot” alakíthatunk ki akár a lakásunkban, akár a kertben.

Mitől válik egy kovácsoltvas bútor mássá, mint a megszokott? Például attól, hogy más a színe. Sokan a fehér változatot kedvelik, hiszen így jobban belesimul egy pasztell hálószobába. Emellett lehet bronzszínű, arany, ezüst, egy nagyon finom, ízléses antikolással pedig még lágyabbá, még tetszetősebbé válhat egy-egy darab. Természetesen ahogy a retro nagy kedvenccé vált, úgy a kovácsoltvasban sem cikik az ütött-kopott, mesterségesen öregített darabok.

A kovácsoltvasban éppen ez a jó: ha szeretnénk, lehet teljesen szolid, éppen csak néhány ívvel, kanyarulattal, de készülnek mozgalmasabb, motívumokban bővelkedő tárgyak is ezzel a technikával. Aki kovácsoltvas használati tárgyra vágyik, annak elsősorban először a célt kell meghatároznia: egy olyan ágyra, asztalra, székre vágyunk, amely belesimul a már meglévő dizájnba, vagy éppen ellenkezőleg, arra vágyunk, hogy feldobja a lakás, a szoba hangulatát? Egy-egy díszesebb elem ugyanis akaratlanul is magára vonja a figyelmet, és onnantól kezdve az lesz a szoba éke.

Természetesen nem csak lakberendezési tárgyak készülnek kovácsoltvasból, hanem olyan elemek is, amelyek „örök időkre” a ház tartozékává válnak. Egy lépcsőkorlát, egy kerítés vagy akár egy erkélyrács nem csak védelmi funkciókkal bír (mert erős, mert strapabíró, mert ellenáll az időjárásnak vagy, mert elnyűhetetlen), hanem egyben önkifejező eszközünk lehet. Alapvetően meghatározza az épületről alkotott véleményt, hiszen a díszítések, a motívumok, az egyediség, a különlegesség a tulajdonos ízléséről, látásmódjáról nyújt részletes információt. Ezekbe éppen úgy beletehetjük saját világunkat, mint a lakás színeibe, a berendezések stílusába vagy a belső tér kialakításába. Éppen úgy lehetünk minimalisták vagy hangsúlyozhatjuk elkötelezettségünket a mediterrán stílus iránt.

Ha a kovácsoltvas mellett döntünk, legtöbbször nem kész terméket vásárolunk, hanem együtt gondolkodunk, tervezünk a kivitelezővel. Minták és motívumok közül válogathatunk, amelynek csak fantáziánk és pénztárcánk szabhat határt. Ebben a kreatív munkában pedig kedvünk szerint teljesedhetünk ki, és tehetjük egyedivé, ránk jellemzővé a minket körülölelő teret a kovácsoltvas segítségével.

 

MÉG TÖBB KOVÁCSOLTVAS TERMÉKÉRT KATTINTS IDE!