Állati jó tél

A természetben élő állatok komoly energiákat fektetnek abba, hogy felkészüljenek a télre; bár társállataink is igyekeznek a maguk módján a mínuszok fogadására (többet esznek, sűrűbb bundát növesztenek), az ő természetes védekezőképességük gyengébb, főleg a lakásban tartott jószágoké. Segítsünk nekik a cidrit átvészelni stílusos és praktikus, állati jó cuccokkal!

A lakásban tartott kutyák bundája és az alatta lévő zsírréteg nagysága elsősorban a szobahőmérséklethez alkalmazkodik, így sétáltatás alkalmával bizony nekik is szükségük van egy plusz rétegre. A kutyaruhát hamar megszokják a blökik, és nekünk sem kell tétlenül nézni, amint csóri kutyusunk úgy remeg a hidegben, mint a kocsonya, és az addig várva-várt séta nettó stresszforrássá válik számára.

 

És ha már divatozunk, a karácsonyfa alatt Bodri is biztosan örömmel fogad egy-egy új nyakörvet: az ő szempontja, hogy megfelelően széles legyen, a miénk, hogy dögösen nézzen ki.

Apropó, séta! A lelkesebb kutyák gyakran előszeretettel falnak bele a hóba, egyrészt kíváncsiságból, másrészt szomjoltásképpen. A hókristályok azonban felsérthetik a száj érzékeny nyálkahártyáját, a hideg falat lenyelése pedig a kutyáknál is mandulagyulladáshoz, vagy gyomor-nyálkahártya gyulladáshoz vezethet! Ezek tünetei a köhögés, levertség, öklendezés – ilyenkor feltétlenülk forduljunk állatorvoshoz! A hózabáló kutya vicces látvány, de inkább mondjunk le a humornak e forrásáról. Havas időben séta után fordítsunk gondot a kutya végtagjainak és bundájának szárazra törlésére is (ezzel a latyak lakásban való egyenletes szétterítésének is elejét vesszük egyszersmind). Figyelem, a törülköző a kijárós macskáknak is jól jön, hiszen ők aztán néha tényleg nyakig elmerülnek a hóban.

 

Az állatok télen takarék üzemmódban működnek, ha ilyenkor passzívabbnak, falánkabbnak és lustábbnak látjuk őket, az nem jellembeli hiányosságuk vagy valamiféle téli depi miatt van, hanem mert jól működnek az ösztöneik.

Az energiatakarékosság állati megoldásainak elsődleges fontosságú eszköze a KUCKÓ, így, csupa nagybetűvel. Az ideális kuckó éppen akkora, hogy az állat a saját testmelegével befűtse, de azért kényelmesen el tudjon benne helyezkedni. Nemcsak kistestű kutyák veszik hasznát a kutyaágynak, hanem akár még egy melák dog is. Ideális esetben a kutya vagy a macska annyira megszereti a fekhelyét, hogy többet nem kell a kanapéról lekergetni (rossz esetben a gazdinak jut a kutyaágy...).

 

Persze nem csak kutyákból és macskákból áll a háziállat-világ. Egyre többen tartanak vadászgörényt: ez a hajlékony, kecses kis fickó függőágyban, pontosabban függőkuckóban szereti kipihenni magát, ahonnan a birodalmát szemmel tarthatja.

 

A házikedvencként tartott sünik éppolyan mulatságos fazonok, mint kerti társaik – csakhogy télen a kinti haverokhoz hasonlóan náluk is fellőtték a pizsamát, még ha nem is töltik az egész telet szundikálással. Kívánjunk nekik jó pihenést  egy pihe-puha sünhálózsákkal!

Végezetül a környék tollas dalnokairól se feledkezzünk meg: a madarak természetes élelem-forrásai télen drasztikusan lecsökkennek, és ilyenkor ők is többet keresik a társaságunkat. Naponta cserélt vízzel, olajos magvakkal, faggyúgömbökkel sokat javíthatunk a kis éhenkórászok kondícióján.

 

Ezek kínálásához a legjobb megoldás a madáretető, de tehetünk ki már most fészkelőodút is, melyet melegedőként és menedékként használnak ki a madárkák.

 

A képeken látható termékek alkotói:

Hangyo, Judyttha, Bilkisz, Kokoveczerzsebet, Nagyravagyotu, Kreamazsi, Zazie999, Ajulia.