Csillagles

Augusztus a hullócsillagok hónapja: a hullócsillag-les a hónapban megejtett romantikus andalgások nélkülözhetetlen kelléke, és bár ma már minden kiművelt emberfő tudja, hogy a csillagok nem potyognak csak úgy le az égből, a csodálatos égi látványosságot még a legvisszafogottabb felnőttek is ujjongó örömmel fogadják. A hullócsillagok köszöntésére a Meska égboltjának csillagait sorakoztatjuk fel.

A hullócsillag-eső Szent Lőrinc napjának, augusztus 10. környékén a legszaporább: a népnyelv ezért Szent Lőrinc könnyeinek is nevezi őket. Azért épp Lőrinc potyogtatja fénylő könnyeit, mert a Föld ilyentájt halad át a Perseidák néven ismert meteorrajon.

 


Schalle: Bolygók

Kezdő hullócsillag-lesőknek eláruljuk, hogy alapvetően kétféle látványként észlelhetők a hullócsillagok: az egyik az égen átcikázó fényes csík, a másik a sokkal lenyűgözőbb tűzgömb, ami valamaivel tovább is mutatkozik a szemnek. A különbséget a fényszennyezettség mértéke és a meteorok mérete adja.


Ronikonglass: Fusing üvegcsillag fülbevaló

A Perseidák anyjának kissé kiábrándító neve van: a csillagászok 109P/Swift-Tuttle néven tisztelik azt az üstököst, melynek kihullott poranyagából származnak a légkörünkben látványosan elégő meteorok. (Perseidáknak azért hívják egyébként őket, mert a 130 éves keringési idővel bíró üstökös radiánsa a Perszeusz csillagképben van.)

 

 


LaMonka: galaxis meditációs ülőpárna

Ugyan a Perseidák sűrűjéről már lemaradtunk, mert idén augusztus 12-13-án, hétfőről keddre virradóra, főleg a hajnali órákban lehetett látni belőlük a legtöbbet, azért jut belőlük mára és holnapra is. Csak meg kell várni, míg leszáll az éj, és  mesterséges fényektől távol húzódva fürkészni a csillagos eget.

 


Agnesbarta: Galaxy nyaklanc

Idén még a Hold is kegyes a hullócsillag-nézőkhöz: vékony sarlójának fénye aligha fogja zavarni az égi tűzijátékot.

 


Peony: Galaxis nyaklánc

A hullócsillagokhoz természetesen számos babona kötődik: az iszlám világban úgy tartják, a hullócsillag egy ember halálát jelzik. Ha pislákoló, gyenge a fénye, akkor a túlvilágra készülő lélek csak hitvány emberé volt, de a fényes hullócsillagok bátor és erős emberek vesztét jelezték.

 

A magyar néphitben sokáig tartotta magát a nézet, hogy a hullócsillag egy-egy leány szüzességének végét jelenti. Augusztus tehát régen is különösen  romantikus hónapnak számított!

 


Ovcsatbolt: csillagköd fülbevaló

A legnépszerűbb hullócsillag-babona, hogy ha valaki éppen akkor kíván valamit, amikor a fényjelenség átszáguld az égen, és titokban tudja tartani kívánságát, teljesülni fog a vágya. Igaz ez a szerelmesekre is, amennyiben kézenfogva, együtt és persze ugyanazt kívánják a hullócsillag láttán.

 

Ma éjszaka nézzünk hát az égre fel, és a hullócsillagles közben vegyük lajstromba vágyainkat: aki tudja, mit akar, annak a tapasztalatok szerint valóban teljesülni fog a kívánsága.

 


Fearless: Purple rain lilán csillogó gyűrű