Csináld magad: baba felnőtteknek

Mindannyian sóvárgunk gyermekkorunk elveszett mesevilága után. Tündérország azonban nincs is olyan messze: talán ezért is szeret oly sok felnőtt babázni. Külön öröm, ha giccses rajzfilmfigurák helyett karakterrel és egyéniséggel bíró mesealakkal játszhatunk. Rusztikatt vezetésével körbenézhetünk a mesék előszobájában, ahol a tündérek, boszorkányok és koboldok születnek... modellgyurmából és maradék anyagokból!

Hogyan születik a baba? Hagyjuk most a méhecskéket és a virágokat: e helyütt csak nagy vonalakban mutatjuk be a világra jövetelét. Először is kell hozzá modellgyurma, drót, kapcsok, damil, ragasztó, toll, vagy bármi, amit hajként is el tudunk képzelni, valamint anyag, amiből ruhája lesz. Szükség lesz továbbá akrilfestékre, tusra, lakkfestékre is.

Először formázzuk meg gyurmából külön a fejet, a testet és a végtagokat. Amíg még puha a gyurma, nyomjuk bele az illesztékeket, hogy később egy testté lehessen drótozni a különálló részeket.

A fejbe két kapocs kell: egy a nyakba és egy a fejtetőre.  Utóbbi arra való, hogy később azon át lehessen vezetni a damilt, amivel a babát fel lehet függeszteni.

A karokon és lábakon egy-egy drótszálat fűzzünk át, később ezzel lehet a testhez rögzíteni a végtagokat. Ha mindez megvan, ki kell szárítani a gyurmát.

 

Száradás után finom smirglipapírral kell lecsiszolni a testrészeket, hogy sima felülettel dolgozhassunk tovább.

 

 

 

 

 

 

 

 

Következik az alapozás akrilfestékkel.

 

 

 

 

 

 

 

 

A fej elkészítése igazi jutalomjáték, hiszen általa nyer arcot a baba. A hajat (tollat) lehet tűzni is a gyurmába, amikor az még puha, de ragasztással is rögzíthető. Az arc megrajzolásához tust, pirosítót és lakkfestéket használhatunk.

 

 

 

 

 

 

A karok (kesztyű) és lábak (cipő, csizma, zokni) festése, díszítése az összeszerelés előtti utolsó mozzanatok egyike, csakúgy, mint a ruha elkészítése és testre illesztése.
Amikor külön minden elkészült, jöhet a testrészek összedrótozása.


Az alkotásnak vége, kezdődhet a mese! Egy ilyen erős személyiségű baba azonban előtte még megérdemel egy puszit és egy simogatást.

 

A babamágus rusztikattal készült interjút az eredeti elkészítési útmutatóval ITT olvashatod.