Csináld magad: fánkgyűrű

A húsvéti nagy trakta után bizonyára sokan kénytelenek diétázni. A sonka-, kalács-, és fánkhegyeken túli hétköznapokon sem kell lemondanunk a szemgyönyörködtető finomságokról: csak éppen ne együk meg őket. Yoolee íncsiklandó fánkgyűrűit szerencsére nem is lehet, hiszen alapanyaguk süthető gyurma: elkészítésükhöz pedig nem szükséges szakácstudomány.

 

A fánk nem magányosoknak való sütemény, fogyasztása és hordása is társaságban az igazi. A legkedvesebb barátnő, vagy a leánygyermek is megérdemel egy ilyen sütiékszert, ezért rögtön kettőt készítünk: egy cukormázasat és egy csokisat!

Lássuk a hozzávalókat:
- sötétbarna, világosbarna, és fehér színű süthető gyurma
- sütőpapír
- szike vagy kés, hurkapálca a formázáshoz
- gyűrűalap
- kétkomponensű ragasztó
- esetleg a végére: ékszerlakk

Először készítsünk két golyót a világosbarna gyurmából, ezek lesznek a fánkok tésztái. Ezután a golyókat kicsit lapítsuk le, majd hurkapálcával lyukasszuk ki mindkettő közepét.

Jöhet a cukormáz: a fehér gyurmát nagyon vékonyra nyújtva simítsuk rá a fánk tetejére, és ennek is lyukasszuk ki hurkapálcával a közepét. Na de mi lesz a csokival? A sötétbarna gyurmából sodorjunk nagyon vékony hengert, vágjunk le belőle aprócska darabocskákat, ezek lesznek a csokidarabok a fánk tetején. A másik fánk abban tér el, hogy csokimáz kerül a tetejére, azaz a hengert egészben hagyhatjuk, és óvatosan a fánk tetejére tekergőztetjük.

A fánkocskák ezután a 130 fokos sütőbe vándorolnak kb. 20 percre, hogy készre süljenek. Még a sütőben hagyjuk őket kihűlni. A készre keményedett sütiket ragasszuk a gyűrűalapra! Előtte még esetleg csinosíthatjuk ékszerlakkal vagy csillámos lakkal, hogy még cukormázszerűbb legyen a teteje! Ezután már csak az van hátra, hogy megédesítsük vele a napjainkat.

 

A fánkocskákat Yoolee készítette, a vele készült interjút és az eredeti sütireceptet ITT találhatod!