Csináld magad: hosszúkás gyűrű!

A drótékszerekben az a zseniális, hogy gyakran a szabadkézi rajzhoz hasonló szabadságot képesek nyújtani az alkotónak: csakhogy ez esetben a vonalakat finom drótok jelentik, a végtelenül kecses és könnyed mintát pedig különböző kötések, fonatok, hajlítások révén rajzolja meg az alkotó. PerAnnaEkszer egy alapdarab készítésének bemutatásával enged betekintést ennek a bámulatos ékszerkészítő technikának a rejtelmeibe.

Egy hosszúkás gyűrű készítéséhez a következő anyagokra lesz szükségünk:

- 1,0 vagy 1,2-es lágy ezüstözött drót
- 0,4-es lágy ezüstözött drót
- kúpos fogó
- lapos fogó
- csípő fogó
- egy kerek tárgy, amire a gyűrűt rá lehet majd hajlítani.


A végeredmény egy olyan alapdarab lesz, amely akár bonyolultabb alkotások kiindulópontja is lehet, hiszen a készítése közben akaratlanul is meglódul a fantázia!

Vágjunk le az 1,0-es drótból 3 darab 11,5 centis darabot. Rakjuk egymás mellé a drótszálakat és egyik kezünkkel fogjuk őket össze. A 0,4-es drótból vegyünk egy 15-20 centis darabot, amit lógni hagyunk.  és a három drótszál elejétől olyan 4 centire elkezdem a legalsó drótszálon körbetekerni azzal a felével, ami rajta marad a spulnin. Három tekerést követően átmegyünk a középső drótszálra: ekkor a vékony drótot a két egymás mellett lévő szál között húzzuk át. Ezt a drótszálat is tekerjük körbe háromszor, majd átmegyünk átlósan a felső szálra. Itt, ha körbetekertük a drótot, lefelé megismételjük az eddigi műveletsort. 6,5 centin keresztül tekerjük így a drótot, figyelve, hogy a két végén ugyanakkora távolság maradjon. Ha az elején túl nagy a távolság, akkor az ott lógó 15-20 centis drótszállal lehet korrigálni.

Ha kész, előre húzzuk a vékony drótszálat, és  minél közelebba tövéhez elvágjuk.Lapos fogóval nyomjunk rá, hogy a vastag drótra teljesen rásimuljon.

 

Fogunk egy vastagabb filctollat vagy egy gyűrűfát és körbehajtjuk rajta a drótfonatot. A szabad végeket a képen látható módon kézzel kihajtogatjuk. Azért kézzel, mert szebb ívet lehet így adni neki, ugyanis  a fogó hajlamos megtörni a vágyott hullámvonalat.

A kihajtott végeket visszavágjuk úgy, hogy fél centiméteres különbség legyen köztük, majd a kúpos fogó segítségével visszahajtjuk őket önmagukba. Ehhez a ponthoz érkezve aztán lehet variálni! Lehet rá gyöngyöt rakni, vagy ha hosszabb, 5-6 centiméteres szálak maradnak, csigákat hajtani a végére... ki mit lát bennük!

Végül megigazítjuk a szálakat, hogy legyező alakban terüljenek szét az ujjon, de mégis kényelmesen rásimuljanak: ékszerkészletünk máris egy új kinccsel bővült.


 

Ha máris nagy rajongója lettél a drótból hajlított ékszereknek, olvasd el az itt bemutatott darab születését a Meska olvasóival megosztó PerAnnaEkszerrel készített Meska-interjút! PerAnnaEkszer csecsbecséiért pedig látogass el a Meska-boltjába.

Még több drótékszerért kattints IDE!