Csinál magad: ördöglakat

A hagyományos logikai játékok nem feltétlenül bonyolult szerkezetek, hiszen eleink számára fontos szempont lehetett, hogy egyszerűen, kevés eszközzel készüljenek, de annál több fejtörést biztosítsanak ezek a furfangos tárgyak. Az ördöglakat elkészítése Logifa útmutatása alapján nem is ördöngösség. (Bezzeg a megoldása!) A játék jó szolgálatot tehet unaloműzőként felnőttnek és gyereknek egyaránt, akár egy hosszú utazás során is.

A furmányos alkalmatosság előállításához szükségünk lesz egy kb. 2x1 cm keresztmetszetű lécre, zsinórra, két db fagolyóra, egy fogpiszkálóra, valamint a megmunkáláshoz ragasztóra, fúróra, csiszolópapírra.

 

A lécből levágunk egy kb. 15 cm-es darabot, a közepére egy 8 mm átmérőjű lukat fúrunk. A léc két végétől 1,5 centire egy-egy 3mm-es, nem átmenő luk kerül.
Kivánt formára csiszoljuk a fát, kényelmesen illeszkedjen a kézbe. A lyukat reszelővel kisimítjuk. A zsinórból levágunk egy 55 cm-es darabot. A fagolyókat belülről megreszeljük, hogy könnyen csússzanak a zsinóron.

A zsinórt középen áthurkoljuk a lyukon és a két végére felfűzünk egy-egy fagolyót.

   
A zsinór végeit bedugjuk a 3mm-es lukakba, majd beragasztózott fogpiszkáló segitségével rögzítjük őket.

 

A fogpiszkálónak nincs is több szerepe, ezért a kilógó részét levágjuk.

Ha a ragasztó megszáradt, a játékkal készen is vagyunk.


Feladat a két golyót egymás mellé juttatni.

 

Nem kis fejtörést fog okozni!

 

Ha érdekel, mivel tornáztatták elméjüket a régiek, nézz körül a készítő Logifa boltjában! A vele készült Meska-interjút IDE kattintva olvashatod.