Dallamcsalogató - zsebhangszerészet
Kölyökkoromban lelkesen fújtam én is a fésű-harmonikán a „Nagy Hohó” főcímdalát – nem is tudván arról, hogy egy régi népi zeneszerszám városi formáját nyaggatom épp. Bizony; a rezgő membrános gyermekhangszerek családja igen nagy múltra tekint vissza. Most ezek közül az egyiknek, a züzülőnek az elkészítését mutatom be. Zenésztudás nem szükséges hozzá, de a dalos jókedvet berakhatjuk a kötényzsebbe. Aztán hozzá is foghatunk!
|
Először is szükségünk lesz egy hangszertestre. Ez általában egy hosszabb-rövidebb lyukas cső. Ha nyitott szemmel kirándulunk, a természet gyakran maga is elénk tár megfelelő növényi alapanyagot, de ha ilyenünk éppen nincs kéznél, a konyhában, a sufniban is kutakodhatunk. A képen néhány lehetséges hangszernek-valót (balról haladva: bambusz, bodza, olasznád, keserűfű, papírhenger) láthatunk, persze ez csupán ízelítő lehet. A lényeg: legyen egy araszos, viszonylag masszív, öblösebb csövünk. Én most japán keserűfű elöregedett szárával fogok dolgozni, mert ebből a növényből a Dunántúlon akad bőven...
|
A kivágott, kellően vastag szárrészt otthon részekre daraboljuk úgy, hogy ízenként egy hangszertestnek valót adjon ki.
A feldarabolást érdemes lombfűrésszel végezni, mert egy durvább fogú szerszám nemcsak randa sorját hagyhat maga után, de el is repesztheti alapanyagunkat. Akkor pedig fújhatjuk...
|
|
|
Az íznél levő belső zárófalat finomabb körreszelővel eltávolítjuk, hogy a levegő szabadon áramoljon a csőben. De a külső gallért csak módjával igazgassuk, mert nemsokára hasznát vesszük majd. Dörzspapírral le is csiszolhatjuk a hangszertest két végét – ne álljanak ki feleslegesen szálkák a szárból! |
Elkészült hát a hengerünk, most egy kényesebb – de azért nem túl bonyolult – művelet következik: befúvónyílást, „ablakot” vágunk a csőre. Ezt érdemes nagyjából egy hüvelykujjnyira az íz külső gallérja alá tervezni. Lehet fúrni és reszelővel tágítani, de faragókéssel egyszerűen kivágni is. Egy a fontos: a nyílás elég nagy legyen ahhoz, hogy kellő mennyiségű levegőt fújhassunk a majdani zeneszerszámba. Mondjuk egy babszemnyi méretű lyuk elég is. Dolgozzunk óvatosan – a jó kés éles is (meg persze a repedésre ennél a műveletnél is vigyázni kell). |
|
Eztán lazításképp körülnézünk a konyhában: selyempapírt vagy háztartási csomagolót („ezüstfehér”), befőttesgumit keresünk; ollót és zsineget is kerítünk magunknak. A papírból kivágunk egy tízszer tízes négyzetet, melyet aztán a csövünk „ízes-galléros” végére, a befúvónyílás fölé gumizunk – valahogy úgy, ahogy az eltett paradicsomlevet tartalmazó üveg száját zárjuk le celofánnal (csak nem annyira feszesen). Ez a papírmembrán a zeneszerszám lelke; ügyeljünk hát arra, hogy ne repedjen ki a henger szélénél, mert hangszerünk sértődött hallgatásba fog burkolózni.. |
|
.Most jön a főpróba! A felesleges papír levágása után (fontos: egy félcentis gallért mindenképp hagyjunk a gumi alatt!) dúdoljunk bele határozottan az általunk készített nyílásba, valahogy ilyenformán: „Dü-dü-dű!” Ideális esetben egy felerősített, „nosztalgikus-retró-monó-hangzást” idéző hangcsokor lesz a jutalmunk.
Ha dúdolónknak (mert így is híják ezt az instrumentumot) nem akarózna nyafogni, ellenőrizzük a papírt, s szükség esetén igazítsunk rajta; zenélés közben pedig hagyjuk szabadon rezegni. Hangsúlyozom: mindenképpen énekeljünk bele a hangszerünkbe, mert ez a kis szerkentyű magában nem dalol. |
|
|
Végezetül a gumi alatt zsineggel fixen rögzítjük a papírt, ebben az íz gallérja és a meghagyott papírrész is a segítségünkre lesz. Bújtathatjuk, csomózhatjuk; a lényeg az, hogy tartson a madzag. Tetszés szerint díszíthetjük is, csak a papírmembránra kell ügyelnünk közben. Kellemes, önfeledt örömzenélést kívánok – egyébként ez is csapatban az igazi: alkossunk bátran mirliton-malacbandát, dúdoló-duót vagy akár züzülő-zenekart! |
Dallamcsalogatók a Meskán (kattints)! A cikkhez kapcsolódó válogatásban Kabakpityoka, Eugenio, Tibidob és Sipmuhely hangszerei szerepelnek. |
|