Dinnyefejek

A zöldségespultokon és az útmenti szezonális árusok kínálatában egyaránt megjelentek a nyár kedvenc, hűs, lédús, édes csemegéi, a görögdinnyék! Míg a görögdinnye-szezon kiteljesedésére várunk, körbejárjuk a Meska dinnyeföldjét és ráhangolódunk erre a fantasztikus gyümölcsre, amelyet régi könyvek egyébként zöldségként tartanak számon.

Termesztése szempontjából a dinnye tulajdonképpen zöldség: őshazájában, Afrikában a tsamma nevű vad dinnyefajra, a mi dinnyénk ősanyjára, még az édes íz sem jellemző, és az ott élők gyakran főzve fogyasztják.

 

A termés 95%-a víz, így ez a lédús gömböc Botswana, Namíbia, Zambia, Zimbabwe és a Kalahári térségében élők számára fontos folyadékforrás is.

 

A képen: Borgica bohókás dinnye csatja

A dinnye Egyiptomból indult hódító útjára több ezer évvel ezelőtt, és a középkorra már nemcsak Dél-Európában, de Kínában és Indiában is elterjedt. Kína ma a legnagyobb dinnyetermelő ország, és elképesztően változatos módon fogyasztják is a gyümölcsöt.

 

 

A képen: EraVilag négy részes dinnyés szettje

Hazánkban a dinnye diadalútja a török megszállás korában kezdődött, ekkor került be a Kárpát-medencébe számos dinnyefaj, és kezdetét vette tudatos termesztésük. Magyarországon a hevesi- jászsági dinnyék különösen híresek édes, ropogós húsuk és kiváló sav-cukor arányuk miatt. Az eredeti magyar dinnyék sötétzöld, már-már fekete héjúak, sötétebb, élénkpiros húsuk és apró magvaik vannak.

 

A dinnyét nemcsak isteni íze és a benne lévő rengeteg folyadék miatt érdemes fogyasztani, hanem egészségvédó hatása miatt is. Gazdag rosttartalma jótékonyan hat a bélműködésre, A-, B- és C-vitaminban egyaránt bővelkedik, így az immunrendszert is erősíti. Likopimtartalma még a paradicsoménál is magasabb, ennek köszönhetően rákmegelőző és antioxidáns hatással bír. Napi két pohár dinnyelével a szezonban máris sokat tettünk az egészségünkért!

 

 

A képen: Katkaszappan dinnyés ajakápolója

A régi javasasszonyok görögdinnye magjából főtt teával kezelték a vesebetegséget és a cukorbajt, de vizelethajtóként is bevált szer. Sőt, a dinnye egyik összetevője, a citrullin potencianövelő gyógyszerek hatóanyaga is – egy olyan vegyület termelését indítja be ugyanis a szervezetben, mely az erek ellazításában segít.

 

 

A képen: Katrix kötött dinnyesapkája

Bár a dinnye önmagában is finom, azért nézzünk pár egyszerűen elkészíthető dinnyés receptet, hiszen egy kis gasztrocsavarral csak még jobb lehet a nyári favorit!

 

A legforróbb napokon dinnyeszörbettel enyhítsd a kánikula gyötrelmeit (ezzel egyszersmind az izzadással veszített ásványi anyagokat is pótolod): ehhez először magozz ki egy kilónyi görögdinnye húst. Turmixold össze tíz deka cukorral és a frissen kifacsart citromlével. Habosítsd fel, majd tedd be  a mélyhűtőbe két órára úgy, hogy félóránként átkevered, hogy egyenletesen kicsi jégkristályokból álljon a szörbet. Tálaláskor mártsd cukorba a pohár szélét, és biggyessz a szörbet tetejére mentalevelet!

 

 

A képen: Nanas lédús dinnye gyűrűje

Kertipartik sztárja a részeges dinnye. Ennek elkészítéséhez fél nappal a buli előtt injekcióstűvel kell egyenletesen eloszlatni a dinnyében pár deci vodkát vagy gyümölcspálinkát. Nagyon finom és nagyon ütős!

 

 

A képen: MeLime tűzzománc dinnyeszezon szettje

Ha extravagáns salátát szeretnél tálalni a grillezett finomságokhoz, kockázd apróra a dinnyét, keverd el hagymával és szórd meg bazsalikommal, mentával, borssal! Izgalmas köret húshoz és halhoz egyaránt, főleg, ha sós kecskesajtot is morzsolsz rá.

 

 

A képen: Tanna dinnyés tárcája