Egy aranyműves műhelytitkai / V.: Hogyan készül a beregi aranytojás?

Annak idején kedves tanárom, Makoldi mester sugallatára kezdtem el gyűjteni szülőföldem még élő húsvéti hagyományait. A sokféle eljárás közül ismerkedjünk meg most az aranyozott hímestojás készítésével!

Egy kis előkészület: előző este szedjünk pár marék hagymahéjat és tegyük egy fazék vízbe, hadd ázzon szépen!

 

Ha jól kiázott a leve, belerakjuk a tojásokat és 20-30 percig főzzük.

 

Ha a tojások héja szép vöröses barna, kiszedhetjük őket és hideg vízben langyosra hűtjük. Az viszont nem jó, ha teljesen elhűlnek, mert íráskor (tudvalévőleg a hímeseket nem festjük, hanem írjuk; talán mert mondandónk van…) a viasz a hideg tojáson nem fut szépen.

 

Rezsón melegre hevítjük a méhviaszt  egy erre a célra feláldozott edényben. Ha nincs fölösleges fazekunk, egy konzerves doboz is megteszi. De vigyázat!!! A túlhevített viasz meggyulladhat! Ha ez megtörtént, semmi pánik, fedőt rá és vegyük le a rezsóról! Vízzel tilos oltani!

 

Akkor jó a viasz hőfoka, ha még éppen nem füstöl.

 

Most jöhet az írás (kell-e mondanom, a kölkök kizárólag szülői felügyelet mellett ügyködjenek a meleg viasszal). Nem árt, ha előtte papíron gyakorlatoztunk egy kicsit. Ha nincs a fejünkben és a kezünkben egy-két minta, akkor előfordulhat, hogy a viasz megdermed, mire elhatározásra jutnánk a vonalak irányát illetően.

 

Szóval egyik kézben a tojás, másikban a „kicce”. A szerszámot belemártjuk a meleg viaszba és határozott mozdulattal vonalat húzunk a tojásra.

 

Újabb mártás, újabb vonal. És így tovább.

Írhatunk saját mintákat, vagy hagyományos formákat.

Bármilyen lesz, majd azt mondjuk a legényeknek: pont ilyet akartunk. (Ha a legény egy puszit is kap a tojás mellé, eskü alatt fogja vallani: ilyen szép tojást még sose látott!!!)

 

Gyönyörködjünk egy kicsit az eddig elvégzett munkában!

Pihenhet a
Most jön az aranyozás. Szórjuk az aranyport egy szalvétára és vegyünk kézbe egy vatta pamacsot! A vattát belemártjuk az aranyporba és egyszerűen bedörzsöljük vele a tojást. A puha viaszba a por beleragad, a héjra viszont nem tapad rá. Meglepődve tapasztaljuk, hogy a tojás szinte felragyog a kezünkben!

 

Jó munkát és Áldott Húsvétot!

Fotók és szöveg: Fehercsaba

 

Nem mind arany, de fénylik! Aranyos tojásdad tárgyak a Meskán (húsvéti tojás-szemlénk egy külön cikk tárgya) a lenti összeállításban.

 

A termékválogatóban a következő alkotók boltjainak kínálatából szemezgettünk:

Vanda0110, Mibolyka, Edesotthon, Eduso, EMuffin, Fakopancs, Szegedijudit, DiosGabiKeramia.