Fessünk ékszerdobozt!

Annak idején, mikor elkezdtem a díszítőfestést, elveszni látszottam a technikák, festékek, lakkok tengerében. Hosszas kísérletezéseim eredményét, munkám mibenlétét osztom most meg veletek egy ékszerdoboz elkészítésének példáján.

 

Az elkészítés meglehetősen hosszadalmas, hiszen száradással együtt három napig tart, de a végeredmény megéri a fáradságot!

Hozzávalók: natúr faláda (mérete: 17*15*9 cm); csillagcsavarhúzó; 120-as és 180-as csiszolóvászon; vizes bázisú matt átvonófesték; vizes bázisú magasfényű zománc; grafitceruza; radír; matt hobbifestékek; gyorsan száradó, vizes bázisú, selyemfényű parkettalakk; oszlató és hobbiecsetek.

 

Először is a faládát szétcsavarozzuk, a csavarokat, zárat, zsanérokat eltesszük, nehogy elvesszen valamelyik. Persze nem kell feltétlenül faládát beszerezni. Akár a képen látható dobozka is megteszi, vagy bármilyen, amit sikerült megvásárolni, esetleg ügyes mesterrel elkészíttetni.

 

A natúr fát nagyjából megcsiszoljuk. Ez ki is hagyható, hiszen alapozás után jönnek ki a hibák igazán.

 

Az alapozást matt átvonófestékkel végezzük, amely könnyen felvihető és teljesen szagtalan. A láda minden részét alaposan átkenjük. Nem kell vastagon, hiszen ezt a réteget le fogjuk csiszolni.

 

Ezen a ponton én általában egész éjjelre száradni hagyom, de ha sietünk, 4-5 óra elteltével már csiszolható is a darab. Amint megszáradt, feltárulkoznak a faanyag hibái. Meg fogunk lepődni azon, mennyire érdes, szálkás felületet kaptunk és a kezdők talán kétségbe is esnek! Megijedni azonban nem kell. Jó minőségű csiszolóvásznakkal, alapos munkával csodákra lehetünk képesek.

 

A csiszolás során már sokféle vásznat és papírt kipróbáltam. Kiderült, hogy a papír alkalmatlan erre, így fémre használatos csiszolóvásznaknál maradtam.

 

A nagyobb hibák eltüntetésére a 120-as csiszolóvászon az ideális, majd a teljes munkadarabot 150-essel, vagy 180-assal érdemes elsimítani. Egy ládikó lecsiszolása negyed óráig is eltart, hiszen az érdes felületből teljesen simát kell kapnunk.

 

  

A port lekeféljük, letöröljük és jöhet a fedőfestés. Erre vizes bázisú, magasfényű zománcot érdemes használni. Egy liter ára 2800 Ft körül mozog (ami viszonylag tűrhető), szaga nincs, és négy rétegben a natúr fából fehéret varázsol. A rétegek között hagyjunk 3-4 óra száradási időt.

 

Most pedig jöhet a díszítés! Mivel én kalocsai mintákat használok és rengeteg dobozt készítettem már el, a minta a fejemben van, de aki most csinálja először, sablonozhat is. Erre a felületre decoupage technikát nem ajánlok, mivel a zománc fényes felületet ad, de ha mindenképpen a szalvétatechnikánál maradnánk, fessük át a decoupage-olni kívánt területet az alapozásnál is használt átvonófestékkel, két rétegben. Ezzel egy matt felületet kapunk újra, amelyen már nem csúszik a szalvéta.

 

Jómagam azonban maradok a díszítő festésnél. Először vázlatosan megrajzolom grafitceruzával a mintákat: virágokat, bimbókat, majd összekötöm őket szárakkal, és ehhez leveleket kötök.

 

Az én mottóm így hangzik: „Olcsón minőséget!” Épp ezért nem használok művészakrilt, mivel kísérletezéseim során kiderült, hogy a jó minőségű, matt hobbifestékek tökéletesen fednek. Az ecseteim 1-es és 3-as kecskeszőr hobbiecsetek. Ecsetgyilkos vagyok, egy-egy ecset talán tíz doboz elkészítésében működik közre, és utána már mehet is a kukába: így nem vásárolok a drágább, művészeknek árult fajtákból, és emellett a költséghatékonyság sem utolsó szempont!

 

 

A festés technikájára a képenlátható egy példa. Pirossal kifestem a nagy virágokat, száradás után bordóval árnyékolom. Jöhetnek a kis virágok a kék, lila, rózsaszín árnyalataival, fajtájuktól függően. Felfestem a sárga bibéket, végül összekötöm a szárakat, felfestem a leveleket, majd ezt világoszölddel árnyalom. Az árnyalatokat előre kikeverem tiszta üvegcsékben, hogy ha több dobozt csinálok egyszerre, azok minden színe, árnyalata egyezzen, és ne húzzam az időt a kikeveréssel. Minden színből 2-3 árnyalatom van.

 

 

Először mindig a színes virágokat készítsük el, majd jöhetnek a szárak, levelek.

 

Hagyjuk száradni egy órát, majd a grafitnyomokat radírozzuk ki és vigyük fel az első réteg lakkot. Gyorsan száradó, vizes bázisú, selyemfényű parkettalakkot ajánlok ehhez a művelethez, hét deci ára 3500 Ft körül mozog, de nagyon sokáig eltart. Újabb egy óra száradás után jöhet a következő réteg. Ez is szárad egy órán át, végül következik az összeszerelés.

 

Szívből ajánlom a kalocsai motívumvilágot. Bár nehéznek tűnik, nem kell félni tőle.  Érdemes eredeti kalocsai terítőket tanulmányozni, majd szabad kézzel átvinni a mintát papírra. Ha ez már jól megy, elkezdhetünk a megadott motívumokból saját mintákat alkotni. Csak bátran! Sok szerencsét és kitartást hozzá!