Folyékony nagykabát

Most, hogy szinte kétség nem fér hozzá, hogy fehér karácsonyunk lesz, és a mínuszok fogják meghatározni az ünnepeket, végre átadhatjuk magunkat a bensőséges téli összejövetelek szervezésének, melynek lényege a benti meleg kontra kinti hideg kontraszt közös kiélvezése. Az efféle melegedős partyk egyik főszereplője – felnőtt körökben – a forró alkoholos ital. Lássunk néhány közkedvelt receptet!

bajsz

Európa-szerte a forralt bor viszi a prímet a téli forróital-palettán, és ennek az aromás nedűnek legalább annyi elkészítési formája van, mint mondjuk a lecsónak, ami körül tudvalevőleg parázs viták szoktak kialakulni. Egy dologban azonban megegyeznek ezek az iskolák: a forralt bort jóérzésű ember nevével ellentétben nem forralja, csak melegíti!


A fűszerezés pillérei a szegfűszeg, a fahéj, a cukor és a citrus-íz. Ezen kívül kerülhet bele gyümölcs (például aszalt szilva), kardamom, csípős paprika vagy chilipaprika, bors, illetve méz.

 

Tévhit, hogy a vacak borokat érdemes feljavítani forralt bornak: ennek ugyanúgy fejfájás és gyomorégés a vége, mintha a lőrét ízesítetlenül innánk, azzal súlyosbítva, hogy forralt bornak elkészítve könnyebben elveszítjük a mértéket is a fogyasztásában. Forralt bornak tehát kizárólag megbízható bor való, amit magában is szívesen fogyasztunk!  Nézzünk három forraltbor-variációt, amelyek közül biztosan megtalálod a kedvencedet:

 

 


Folyékony nyalánkság fehérborból:


Egy lábasban tegyél fel két deci vizet vagy almalevet, és mikor forró, vesd bele a fűszereket: szegfűszeget, fahéjat, kardamomot, cukrot és mézet ízlés szerint. Ha már érzed az illatukat a gőzben, akkor tölts a keverékhez hét deci muskotályt vagy szürkebarátot. Adj hozzá fél citromot és fél almát szeletelve, folyamatos keverés és kóstolás mellett hevítsd forróra az italt, de vigyázz, ne kezdjen el bugyogni. A bögrékbe egy-egy szelet narancson át leszűrve töltsd ki.


Pokoli forróság vörösborból:


Egy lábasban tégy fel fél deci vizet, és vesd bele a fűszereket: szegfűszeget, fahéjat, feketeborsot egészben, kevés cseresznyepaprikát, kevés reszelt citromhéjat. Szinte azonnal töltheted is utána az egy liter cuvéet, portugiesert vagy félédes zweigeltet. Cukrozd mértékkel, a végeredménynek ugyanis inkább fanyarnak és csípősnek kell lennie. Aszalt szilvával vadíthatod, ezek a bögrében is szívesen látott vendégek lesznek.


Diplomata pepita:


Tégy fel három deci vizet egy lábasban, adj hozzá bőven cukrot, fahéjat, szegfűszeget. Egy egész narancsot vagy egy fél citromot tegyél hozzá a fűszeres léhez, majd jöhet a három deci fehérbor (félédes hárslevelű vagy muskotály a legjobb), és három deci vörösbort (lehetőleg félédes zweigelt). Forrás előtt kapd le a tűzről. Ez az ital harmonikus derűjével kibékíti a régi haragosokat, és erősebbé kovácsolja a barátságokat.


szűrős bögre

Bátor puncs


Vigyázz, mert ez tényleg fejre állít! A puncs alapja a vörös és fehérbor fifti-fifti szövetsége: fele-fele arányban keverd őket össze, majd adj hozzá két deci barna rumot vagy brandyt. Cukrozd, ízesítsd fahéjjal, szegfűszeggel, akár vaníliával is. Tegyél a főzetbe szeletelt narancsot bőségesen, és fél citromot is facsarj hozzá. Ez az ital a dermesztő hidegben átfagyott emberbe azonnali hatállyal lelket ver. Azt viszont tartsd szem előtt, hogy ha kint fogyasztod az italt, az alkohol hőt von el a szervezetből.

 

 


Gyerkőcpuncs:


A csemeték ne maradjanak ki a buliból, és persze gondolnod kell azokra is, akik a nap folyamán még vezetnek. Nekik piros szőlőlé és narancslé keverékéből készíts puncsot, amit csillagánizzsal (ezzel módjával bánj), szegfűszeggel, barnacukorral, fahéjjal és szegfűszeggel ízesíthetsz.

Ti hogyan isszátok a forralt bort?