Kalendáriumi körkép: június

Június az év hatodik, 30 napos hónapja a Gergely-naptárban. Nevét Júnó római istennőről kapta, aki a római mitológiában az asszonyok és anyák, valamint a házasélet védelmezője. A népi kalendárium júniust Szent Iván havának nevezi, a palóc regevilág szerint Napisten hava, míg XVIII. századi nyelvújítók a termenes nevet adták neki.

Ez a hónap az Ikrek (május 21-június 20.) és a Rák (június 21-július 20.) csillagjegyek hónapja.

 

Június 21. a nyári napforduló napja (ekkortól hosszabbak lesznek a nappalok az éjjelekhez képest), amit Magyarországon a kereszténység elterjedésével párhuzamosan Szent Iván éjjeléhez (24-ére virradó éjszakához) kötnek, ami valójában Keresztelő Szent János emléknapja.

 

Ugyanis a János név a délszláv nyelvekben az Iván névnek is megfelel.

 

A szentiváni népszokások egész Európában fellelhetőek. És bármily furcsa, ezen szokások (pl. a tűzgyújtás, jövendőmondás) messze a kereszténység előtti időkbe nyúlnak vissza, a tűzimádás, bálványimádás, pogányság korába.

A tűz jelképezi a világosságot, tisztaságot, elevenséget, egészséget, a szerelmet, az örök megújjulást. Igy válik érthetővé, miért a szerelemmel, termékenységgel, a gyógyítással és az egészség megőrzésével kapcsolatos mágikus varázslások és praktikák lengik be ezt az időszakot.

A hónap harmadik vasárnapján ünneplik nálunk – az anyák napja párjaként – az apák napját. Ilyenkor emlékeznek az apákra, nagyapákra és a még távolabbi férfi elődőkre... 

 

 

Június a nyár első hónapja, de hozhat meleget, vihart széllel és szél nélkül, esőt, szárazságot, jeget is. 1549-ben kiszáradtak helyenként a kutak, 1616-ban nem volt víz a patakokban. 1658-ban nem lehetett kapálni a nagy esők miatt, 1771-ben elverte a jég a szőlőket. 2007-ben 35,5 fokot mértek Sátorhelyen, 2011-ben pedig 3,4 fokot Zabaron.

 

 

 

 

A néphit szerint ha Medárd napján (8-án) tiszta és derült az idő, a nyár már szinte sikerült. Ám ha esik, akkor 40 napig kell az esernyő. János (június 12.) esője rossz termés előjele – a júniusi esők koldusbotot nyomhatnak a gazdák kezébe (sajnos az idei csapadékos nyárelő és a rekord árvíz sem ígér sok jót).

Volt ahogy volt, de az biztos, hogy a közel 20 fokos átlaghőmérsékletével és 247 napsütéses óráinak számával a nyár már biztosan az ajtón belül van ebben a hónapban.

 

A természet felöltötte megannyi zöld ruháját, a nyíló virágok, az érett gyümölcsök, a sok-sok zöldség pedig ékszerként ragyognak rajta.

 

 

A cikkben illusztrációként szereplő termékek alkotói:

Orsolya1204, Pannika, apaCukababa, Giziribiz.