Meskarácsonyi járat 2. – Baja és Szeged

A meskarácsonyi események zárásaként szenteste előtti napra időzítettük a Bajai Szent Rókus Kórház Gyermekosztályának és a Szegedi Tudományegyetem Gyermekonkológiai osztályának megajándékozását. December 23-án legtöbben teljes gőzzel készülünk az előttünk álló ünnepre - nem úgy azok, akiknek ilyenkor ennél fontosabb dolguk van: gyógyulni, vagy gyógyítani.

 

 

Budapestről Bajára az előző nap este tejszerű ködtengeren keresztül vezetett az út. A csomagtartóban lapultak azok az adományok, melyek az utolsó pillanatban futottak be: ezeket reggel a Debrecenből érkező Remény a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány kollégáival együtt szétválogattuk aszerint, hogy melyik korosztálynak szerezhetnek örömet.

Látogatásunk idején, délelőtt a Bajai Szent Rókus Kórház gyermekosztályán már nagy volt a nyüzsgés: a főorvosnő elmagyarázta, hogy akit csak lehet, hazaengednek karácsonyra, viszont az ambulancián ilyenkor telt ház van. A hangulatot a gyerekosztály dolgozói papírangyalkákkal és apró édességcsomagokkal próbálták oldani, de sok gyerkőcöt ez sem tudott megvigasztalni a karácsonyi betegágy miatt.

 

 

 

A meskarácsonyi ajándékokat tartalmazó dobozban ennek ellenére szégyenlősen kutattak a kisebbek – bár az is lehet, hogy a bőség zavarával küszködtek. A nagylányok annál nagyobb izgalommal kerestek maguknak kézműves bizsukat a tiniknek összeállított dobozból.
 

Baján a kórházi személyzet megajándékozása volt – számomra – különösen megható: jó volt látni, ahogy a leterhelt, az ünnepek alatt akár több műszak vállalása elé néző ápolók, orvosok, akiknek minden fáradság mellett mindig maradt egy kedves mosolyuk a csemetékre, csillogó szemmel válogattak a nekik szóló ajándékok között. Az ajándékosztás után még leültünk velük kávézni: beszéltek nehéz mindennapjaikról – a hosszú ügyeletekről, a szakember- és pénzhiányról, a kényszermegoldásokról; de hallottunk hajmeresztő történetet kórházban „felejtett” gyerekről is... Kalap le előttük, hogy mindezek dacára kitartanak választott hivatásuk mellett Magyarországon.

 

Bajai Szent Rókus kórház:

egy kicsi nagy ajándékot talált

Bajai Szent Rókus kórház:

jól megy a szarvas a pulcsihoz

Bajai Szent Rókus kórház:

baba és buba :)



Szegedre már meskások nélkül ment a Remény a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány, hogy a Szegedi Tudományegyetem Gyermekonkológiai osztályára elvigye ajándékainkat. Itt valóban törékeny immunrendszerű nagybeteg gyerekek küzdenek a gyógyulásért, akik az ünnepek alatt sem élvezhetik az otthon melegét; a látogatásuk is kíméletes kell, hogy legyen. Képeket azonban kaptunk az ajándékosztásról, reméljük, ezek pótolják a szavakat is.

 

Szegedi Tudományegyetem Gyermekonkológiai osztály:

feltarisznyázva

Szegedi Tudományegyetem Gyermekonkológiai osztály:

színválaszték

Szegedi Tudományegyetem Gyermekonkológiai osztály:

az osztályon dolgozók meskarácsonyoznak

 



A két ünnep között befutottak az utolsó kifizetések is a meskarácsonyi terméket vásárló vevőktől, így elutaltuk az összegyűlt 445.155 Ft-ot a Remény a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány számlájára.

Minden meskásnak azt kívánjuk az előttünk álló új évre, hogy az igény arra, hogy valami jót tegyen, 2012-ben is megmaradjon a lelkében!