Mozaik mécsestartó

Az arab bazárok hangulatát idézi ez a törött üvegcserepekkel és üveggyöngyökkel díszített mécsestartó. Az alábbiakban megmutatjuk, hogyan készítheted el Te is a saját, megismételhetetlen darabodat!

Amire szükséged lesz:

 

Egy befőttesüveg vagy egyéb üvegedény (mi egy félbevágott lombikkal dolgoztunk)

Apró törött üvegdarabok (vagy üveg mozaikok) és üveggyöngyök (fontos, hogy csak áttetsző elemekkel dolgozzunk)

Mozaikragasztó (F.BS a neve, háztartási és hobbiboltban beszerezhető)

Csempefuga (háztartási vagy barkácsboltból)

Egy műanyag tálka

Spatula a fugázáshoz

Mosogatószivacs vagy törlőrongy

 

 

 

 

1. Keressünk egy alkalmas befőttesüveget, és tervezzük meg a mintát (a legkönnyebb szimmetrikus mintákkal dolgozni, pl. mandala, virág, stb.)

 

2. Kenjük be az üveget egy kisebb területen mozaikragasztóval.

 

 

 

 

 

 

 

 

3. A minta közepétől haladva illesszük rá az üvegre az egyes elemeket, ügyelve rá, hogy a darabkák közt ne legyen 2 mm-nél nagyobb távolság; haladjunk körbe az üveg teljes felületén. Az apró gyöngyszemeket fogpiszkálóval tudjuk a helyükre rendezni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Haszeretnénk a mécsestartót később fellógatva is használni, fejjel lefelé fordítva az oldalához hasonlóan díszíthetjük az alját is.

 

5. Kb. 25-30 percig várjunk, hogy a ragasztó megköthessen.

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Keverjük ki a csempefugát egy műanyag edényben; a vizet óvatosan adagolva addig vegyítsük, míg tejföl állagú nem lesz.

 

7. tipp: Ha nem fehér fugát szeretnénk, hanem színeset, vizes ecsetre vigyünk fel vízfestéket, majd a festékes ecset tartalmát facsarjuk a fehér fugába; addig adagoljuk a festéket, míg el nem értük a kívánt árnyalatot.

 

 

 

 

 

 

 

 

8. Egy műanyag spatulával óvatosan adagoljuk a masszát a mozaikra; ne aggódjunk, ha elfedi a mintát, a felesleget hamarosan eltávolítjuk. Győződjünk meg róla, hogy a fuga valamennyi kis résbe eljutott.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9. Amint elkezd kicsit száradni (már nem csillog annyira) óvatosan töröljük le a felesleges fugát először száraz, majd nedves szivaccsal vagy ronggyal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10. Voilá! Helyezzünk a tartóba teamécsest és gyönyörködjünk a fantasztikus fényjátékban!