Napos praktikák

Két hete süt hétágra nap (bár közben volt alkalmunk belekóstolni a monszunba is), és bármennyire is vártuk a kánikulát, a tömény napenergia ilyen dózisban sokaknál betette a kaput. Mivel a nyárnak még korántsincs vége, lássunk néhány napos praktikát kánikula idejére!

Senki sem szeret úgy hazamenni a nyaralásáról, mintha el se ment volna, és míg a nyaralás bizonyítékának a napsütötte, barna bőrt tekintjük, addig évről évre meg kell harcolnunk a napégéssel (legalább megelőzés szinten).

 

Ha minden óvatosságunk ellenére mégis pecsenyére sültünk, még javíthatunk a helyzeten a bőr megfelelő utókezelésével: alapszabály a szélsőséges hőmérséklet kerülése (nem jegeljük, nem veszünk forró fürdőt), a hidratálás kívül-belül, valamint a fertőtlenítés és az ásványi anyagok pótlása.

 

Utóbbihoz a konyhában számos kencét találunk: nagyanyáink bölcsen tejföllel borogatták, de a sör és az almaecet is új oldaláról mutatkozik be bőrápolóként.

 

 

Még több tipp napégés kúrálására...

 

 


 

 


Amikor már arra sincs erőnk, hogy kimenjünk a szabad ég alatti katlanba, a lakásban kapkodjuk a levegőt.

 

Néhány egyszerű trükkel légkondi nélkül is elviselhető
klímát teremthetünk otthonunkban: ha megfelelően sötétítünk, a napsugarak egy részét kívül tartjuk, és elkerülhető a túlmelegedés. A teraszról is betódulhat a forróság, itt is gondoskodjunk árnyékolásról.

 

A ventillátor egy kupac jéggel vagy egy jeges palackkal fapados légkondivá fejleszthető, és ha minden kötél szakad, még mindig ott a vizes törülköző nyakban viselve.

Még több hűsítő fortély...

 


 


Kánikulában nem véletlenül érezzük, hogy még az emésztés is melegít! Ne terheljük szervezetünket fölösleges munkával, fogyasszunk könnyű ételeket: jó apropó a nyár az egzotikus kaják kipróbálására, de akár az életmódváltásra is.

 

A konyha sztárjai ilyenkor a hal, a csirke és a gyümölcsök, szigorúan szabad ég alatt fogasztva, vagy akár készítve is, távoli országok fűszereivel megbolondítva.

 

 

Receptekért katt ide...

 

 

 

 

 

- x -