New Yorktól -Tokióig

Ki ne vágyna egy világ körüli utazásra? Úgy gondoltad ez csak az igazán szerencséseknek adatik meg? Velünk most sikerülhet. Meskás termékekkel kalauzolunk el New Yorktól egészen Tokióig. Ezen a kiruccanáson találkozhatsz a különböző népek jellegzetességeivel, a modern stílustól az ősi jelekig. Ha becsempészed ezeket az alkotásokat az életedbe, minden nap egy utazás lehet. Jó felfedezést!

New York, USA

 

Az USA-ban hatalmas kulturális jelentőssége van a nemzeti zászlónak. Például tanévkezdéskor, illetve állampolgárság kiadásakor a tanulók/állampolgárok a zászló előtt hűségesküt tesznek, hogy az Egyesült Államok törvényeit betartják. A történelem során nem egyszer változott meg, tagállamok be-, illetve kilépése folytán. A jelenlegi zászlón 7 piros és 6 fehér vízszintes vonal található, a zászló bal felső sarkában egy nagy kék négyszög látható, benne ötven ötágú csillaggal.

New Yorkról mindenkinek egyből a Szabadságszobor, a sárga taxik, a hatalmas épületek és a zsongás jut eszébe. Azt tudtad, hogy a lóversenypályái miatt hívják Nagy Almának? És azt, hogy a városban több mint 800 nyelvet beszélnek?

 

 

London, Egyesült Királyság 

 

És ha  a szigetországra gondolsz, mit látsz magad előtt? Mi a zöld füvet, a gyönyörű tájakat, kerteket, a Stonehenge-et és természetesen Londont a piros emeletes buszokkal és a jellegzetes telefonfülkékkel. A városban több világörökségihelyszín található. Ezek többek között a Tower of London, a Királyi Botanikus Kert, a Westminster-palotaés a Westminsteri apátság, valamint Greenwich, ami nevezetességét annak is köszönheti, hogy itt halad át a „greenwichi délkör”, ami a zónaidővalamint a földrajzi hosszúsági körök számításának hagyományos alapja. Más híres nevezetessége a városnak, a Buckingham-palota, a London Eye, a Tower Bridge, a Piccadilly Circus, a Trafalgar tér és még sorolhatnánk.

 

 

Párizs, Franciaország

 

Ki ne szeretne eljutni a szerelem városába Párizsba?

A világon ez a város a legnépszerűbb úticél a turisták körében, több mint 30 millió évi látogatóval.

 

Íme, néhány érdekesség erről a gyönyörű városról:

 

-Törvény írja elő, hogy hatemeletesnél magasabb épületeket nem lehet felhúzni a francia fővárosban, hogy Párizs minden pontját érje a napfény.

-Párizs volt a világ első városa, ahol bevezették a házszámok használatát. Ez 1463-ban történt, a példát London követte pontosan 300 évvel később.

-A világ egyik leghíresebb és legnagyobb temploma, a párizsi Notre Dame közel 200 éven át épült.

 

 

Spanyolország

 

A Spanyol Királyságról talán legelőször ezek a szavak jutnak eszünkbe: forróvérűség, bikaviadal, és a futball. De ez az ország rengeteg látnivalóval is elbűvöl minket. Gondoljunk csak Barcelona hihetetlenül érdekes épületeire,a Kanári-szigetekre, a borvidékekre és természetesen a gyönyörű Madridra.

 

 

Velence, Olaszország

 

Velence, a lagúnák városa. A szűk utcák, a gondolák, az csecsebecséket árusító boltok rögtön magával ragadják az odaérkezőt. Ez a romantikus kis város mai napig a kultúra egyik fellegvára Olaszországban. Erről rendezvényei, ünnepei, múzeumai, kiállításai, színházai, balett-, opera- és hangversenyprogramjai, fesztiváljai tanúskodnak.

Azt tudtátok, hogy a maszk viselése annyi kérdést vetett fel, hogy Velence városi tanácsa törvényeket hozott a viselésére? Karnevál alatt például gyakran kötelező volt a viselése, de tiltották azt, hogy fegyverrel együtt hordják, mivel a maszk korlátlan inkognitót biztosított.
Ugyanebből az okból a szerencsejátékot sem lehetett maszkban játszani, és törvénybe foglalták azt is, hogy tilos férfiaknak nőnek öltözve apácazárdába bemenni.

 

Tudj meg többet a Velencei Karneválról! Kattints ide!

 

 

Afrika

 

Afrika a Föld harmadik legnagyobb kontinense. Földrajza rendkívül változatos, legmagasabb pontja a Kilimandzsáró, melynek magassága 5895 méter, ugyanakkor a Szahara sivatagos területe kilencvenszer nagyobb hazánkénál. Tudtad, hogy az emberiség legmagasabb és legalacsonyabb népcsoportja is Afrikában él? A közép-afrikai tutsi törzs férfiemberei 195,5 cm, a nők pedig 177,8 cm átlagmagasságúak. A kongói mbuti pigmeus törzsnél a férfiak testmagassága átlagosan 137 cm, a nőké 135 cm.

 

 

India

 

India, ahol az emberek hite és ereje példaértékű. Nemzeti mottójuk: Csak az igazság győzedelmeskedik!

 

Érdekességek az országról:

 

-Az indiai istenek mindig huszonöt évesek

-Az arab számok Indiából származnak.

-Míg mi jó, ha egyféle mangóval találkozunk a boltok polcain, addig Indiában mintegy ezerfélét termesztenek.

-Manapság India filmipara a legnagyobb a világon, évente átlagosan 1000 mozifilmet készítenek.

És néhány fontos hagyomány, amit jó, ha ismersz, mielőtt ellátogatnál oda:

 

-Nem szokás az utcán ölelkezni, csókolózni, egymás kezét fogni - mindez megbotránkozást kelt.

-A szent helyekre, de az otthonokba való belépés előtt is leveszik a cipőt.

-Evéskor csak a jobb kezet illik használni, a bal kéz az illemhely használatára van fenntartva.

 

 

Japán

 

Japán, ahol a népi hagyomány találkozik a modern technikával. Szinte mindennap ünnepelnek valamilyen eseményt. Sok fesztivál, melyet a helyiek macurinak neveznek, sintó vagy buddhista eredetű, míg a hófesztiválokat és a tűzijátékokat inkább a helybeliek és a turisták számára szervezik.

 

A japán lakberendezés az egyik legnyugodtabb stílus. Az így megálmodott otthon a legalkalmasabb a pihenésre, meditálásra, kikapcsolódásra. Lényege a hagyomány, a praktikum és a szépség.

A japánok nemzeti viselete a kimonó, mely régen csak selyemből készülhetett. Eredetileg minden viselt ruhára használatos kifejezés volt, és csak később korlátozódott egy bizonyos ruhadarabra. A kimonó alapszíne és mintázata függött a társadalomban betöltött státusztól, és sokkal inkább az illető származását, mintsem ízlését tükrözte.

 

 

Ha kiváncsi vagy a 2012-es év legkedveltebb városaira, kattints ide!