Október 21-Földünkért világnap

A Föld a Naprendszernek a Naptól számított harmadik bolygója; a Föld a legnagyobb átmérőjű, tömegű és sűrűségű ún. Föld-típusú bolygó.

Földünk több millió faj, köztük az ember élőhelye is. A Föld a világegyetem egyetlen olyan bolygója, amelyről biztosan tudjuk, hogy életet hordoz. Jelenlegi ismereteink szerint kb.4,5  milliárd éve alakult ki, de a felszínén az élet csak mintegy egy milliárd évvel később jelent meg. A Föld kérge több különálló részre, ún. tektonikai lemezekre töredezett, és ezek az elmúlt évmilliók során, és jelenleg is folyamatosan mozognak egymáshoz képest. A felszín nagyjából 70 százalékát sós vizű óceánok, a fennmaradó területet kontinensek és szigetek foglalják el. Nem tudunk más olyan bolygóról, aminek felszínén folyékony víz található, márpedig az a földi élet elengedhetetlen feltétele.

 

A Föld hét másik bolygótársával, a körülöttük keringő holdakkal, törpebolygókkal, kisbolygókkal, üstökösökkel és meteorokkal, valamint csillagunkkal, a Nappal együtt a Naprendszer tagja. Galaxisunk, a Tejútrendszer 200–400 milliárd csillagból áll.