Romantikus kastélyok itthon

Szerencsére a magyar kultúra akkor is remekel, amikor építészetről van szó, így hát annyi idehaza a történelmi kastély, mint égen a csillag.

Ha csak egy hétvégi kirándulást terveztek, keressétek fel valamelyik magyarországi kastélyt, barangoljatok egyet a környéken, és élvezzétek a vidéket. Itthon is sok látnivaló van!

 

Serényi kastély, Dédestapolcsány

 

A grófi család által egykor üdülőként használt kastélyt 5 hektáros park veszi körül, az épülethez gesztenyefákkal szegélyezett út vezet. A kastély melletti szikláról pazar kilátás nyílik a Bükk hegységre, és a környék a túrázók minden igényét kielégíti. A kastély legutolsó lakója gróf Serényi Ödön volt, aki ma a helyi temetőben nyugszik, akár a sírját is felkereshetitek.

L’Huillier–Coburg kastély, Edelény

 

Az Eszterházy-Forgách kastélyként is ismert épület a magyar barokk egyik legkiemelkedőbb alkotása, 1716-30 között épült. A már méreteiben is lenyűgöző kastély a magyar állam tulajdonában van, és nemrégiben újították fel, így például Lieb Ferenc káprázatos freskóit is megcsodálhatják az idelátogatók. Az épület nagysága, kialakítása, és a rokokó falfestményei miatt mindenképpen az ország egyik legimpozánsabb kastélyának nevezhető.

 

Rákóczi kastély, Felsővadász

 

Noha a kastély ma iskolaként funkcionál, és eredeti pompáját a történelem viharai alaposan megtépázták, mégis megérdemel egy látogatást, ha a környéken jártok. Az eredetileg a 16. században, a Rákócziak által épített kastélyt még ugyanebben a században felgyújtotta a temesvári pasa. A családtól később elkobzott, majd továbbadott kastélyt több család is építgette, formálgatta, míg a 18. században elérte a ma is jellemző romantikus stílusát. A Vay-család idejében a kastélyt körülvevő parkban számos növényritkaság pompázott, azonban a második világháború után mindössze egyetlen páfrányfenyő maradt meg.

Balassa kastély, Ragály

 

A Ragályi és a Balassa nevű két nemesi család egyesülésével a helyi kastély átépítése is megkezdődött. A ma ismert sárga kastély két udvari épület egyesítéséből alakult ki; a boltozatos helyiségek, a kazettás parketta és a kétszárnyú ajtók jelzik, hogy a család tudta, hogyan kell élvezni a nemesi élettel járó előnyöket.

Kiscelli kastély

 

Ha a Kiscelli kastélyt keresnétek fel, még Budapest területét sem kell elhagynotok: a III. kerületi épületegyüttes Óbuda és Remetehegy között ma a Budapesti Történeti Múzeum tárlatainak ad otthont, így belül is jócskán akad látnivaló. A kastélyt parkerdő veszi körül, melyen turistaútvonal vezet keresztül; itt található a kiscelli kálvária és Golgota-szoborcsoport, valamint a Szent Vér-kápolna is.

A teljes cikket itt olvashatjátok!