Sok kicsi nagyra megy

Mindenki, aki kapcsolatba kerül a varrással, legyen akár kezdő vagy gyakorlott alkotó, egy-egy munka során rengeteg maradék anyagot termel, s ezek kisebb-nagyobb darabokban hevernek szerteszét a szabóasztal körül. De ugyanígy tanácstalanul állhatunk az egykori kedves ingecske fölött, amit nincs szívünk kidobni, de hordani sem lehet már. Adjunk nekik új küldetést ötletes hasznosítással!

A dirib-darab anyagok a szemétdomb helyett a kiegészítőink sorát gyarapítják, ha kistáskát készítünk belőlük. Nagyon a szívünkhöz tud ám nőni egy ilyen maradék-táska - lássunk is neki! 

 

Az első lépés a tervezés és a szabásminta elkészítése. Minden darabot szabjunk ki előbb újság- vagy zsírpapírból, pontosan mérjük le a hosszakat, és próbáljuk egymáshoz, hogy minden összeillő darab tényleg passzoljon a másikhoz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Csak ezután szabjuk ki a darabokat az anyagból: vigyázzunk a varrásráhagyásra (1-1,5 cm varrási stílusnak megfelelően)!

 

Szabáskor ne feledkezzünk meg a táskának a béléséről, és a belső zsebről sem (ha szeretnénk ilyet).

 

Ha az anyag túl lágy és vékony, akkor vetexből is ki kell szabni minden darabot, majd rávasalni a külső anyag fonákjára, hogy merevítsük.

Készítsük el a belső zsebet és varrjuk a béléshez. Varrjuk meg a vállpántot, és a pánt-tartókat. Készítsük el a cippzár- és az oldalvarrásokat. Varrjuk fel a vállpánt-tartót a helyére, a karikát ne felejtsük el.

 

Sorrendben varjuk össze a darabokat, és vigyázzunk, hogy a külső és a bélés anyagot együttesen varrjuk! A varrásirányra merőlegesen tűzzük össze a darabokat, így könnyedén varrhatunk össze mindent.

 

 

 

 

 

A szabadon lévő széleket cikkal, overlockkal eldolgozhatjuk, szegő- vagy ripsz-szalaggal varrhatjuk körbe.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ugyanígy járjunk el a másik oldal esetén is, de a varrás előtt a cippzárt kissé nyissuk ki, hogy majd ki tudjuk fordítani a kész táskát.

 

Tűzzük fel a hátoldalát és a hozzá tartozó bélést együttesen, és így varrjuk össze, majd tűzzük le a széleket.

 

Fordítsuk ki és varrjuk fel a vállpántot.

 

Nincs is annál jobb, amikor mások kíváncsian megkérdezik, hol vettük ezt a trendi darabot!