Szurkol a világ

A világ sportéletének négyévente ismétlődő örömünnepe, és egyszersmind komoly próbatétele az olimpia. Sportolók karrierjének csúcsa lehet, de összetört álmok melegágya is. Idén 157 magyar olimpikon teszi próbára tudását a világ legnagyobb sporteseményén, mely még augusztus 12-ig tart. Te is szurkolsz? Akkor biztosan érdekel néhány izgalmas tény az olimpiáról.

Bár az olimpia ókori eredetű, az általunk ismert újkori formáját csak 1896 óta rendezik meg a nemzetek egymás között. Az első modern olimpia Athénban volt!

 

Észrevetted? Az olimpia megrendezésének évei mind szökőévek, vagyis a február bennük 29 napos.

 

Tudtad? Ez az öt egybefonódó karika az öt kontinens egységét szimbolizálja. De ez még nem minden! Az öt karika színei (fehér, vörös, kék, zöld, sárga és fekete) közül legalább egy a világ minden nemzetének zászlajában szerepel. A zászlót első alkalommal csak 1920-ban, Antwerpenben használták.

 

Gondoltad volna? Az olimpiai láng hordozása megtévesztően ókorinak tűnik, pedig nem az: igaz, az ókori sportversenyeken is tartottak fáklyás felvonulást.

Tudtad? Az olimpiai lángot egy domború tükörrel gyújtja meg egy erre a feladatra felkért sportoló. 

 

Nohát! Az első helyezettek aranyérmet kapnak, de nem mind arany, ami fénylik! 1912-ig kaptak csak teljesen színarany érmet a dobogó legfelső fokán állók, azóta arannyal futtatott ezüstöt, majd arany tetejű ezüstlapot használnak. Ugyanakkor minden aranyéremnek legalább 6 gramm aranyat kell tartalmaznia!

 

A Londoni Nyári Olimpiai Játékok két kabalafigurája Wenlock és Mandeville, az életre kelt acélcseppek. Utóbbi arról a kórházról kapta a nevét, ahol először rendeztek fogyatékkal élők számára sporversenyt. Számukra a paralimpiai játékok adnak megmérettetési lehetőséget!

 

Jé, ez zöld? A londoni események megrendezésében a fenntarthatóság volt a döntő szempont: a helyszínt, az olimpiai falut, egy East End-i rozsdaövezeten alakították ki úgy, hogy a megtisztított, megszépített, élhetővé tett negyedet utána visszaadhassák a közösségnek.

 

Hajrá! Az olimpia idejére új nevet kaptak a híres londoni metró állomásai. A 361 londoni megállóhelyből 14 viseli magyar sportolók nevét!