Két napig ingyen látogatható Kőbánya hatalmas víztározója

Március 22-én, a Víz világnapja alkalmából, a Fővárosi Vízművek két napra megnyitja az egyik leglátványosabb létesítményét, a kőbányai víztároló medencét a látogatók előtt.

A medence 1869–71 között épült az első pesti vízmű részeként, és a mai napig kifogástalanul üzemelő hatalmas csarnokok oszlopaikkal, téglaboltozatos födémjükkel háromhajós templom hatását keltik.

Az intézményes vízellátás 1868-ban kezdődött Pesten. A mai Kossuth téren állt az első szivattyúház, az ellennyomó víztároló medencét pedig a kőbányai Ihász utcában létesítették. A medencét a városon kívüli dombon, Kőbányán, kétszer 11 500 m³ tárolótérfogattal építették.

Bár Pest-Buda-Óbuda egyesülésével a főváros csak 5 év múlva jött létre, és a vízmű is csak Pestet szolgálta ki, mégis teljes joggal számíthatjuk innen a Fővárosi Vízművek fennállását.

A kétemeletnyi magas építészeti művet 1970-ben további négy, 5000 m3-es medencével bővítették. A patinás épület nyugalmat áraszt és szökőkútszerű levegőztetőinek köszönhetően egzotikus benyomást kelt a látogatókban. A medencének helyet adó terület pedig ősfáival és növényritkaságaival egy arborétum benyomását kelti.

Március 22-én iskolai csoportok előtt nyitja meg kapuit a víztározó, míg március 25-én, szombaton családok barangolhatnak a létesítményben 10 és 16 óra között. Ezen a napon a látogatók önállóan járhatják be a víztározót, de a programot a fegyveres biztonsági őrök és a város alatt húzódó 5000 kilométernyi vízhálózatot üzemeltető kollégáik bemutatója egészíti ki.

 

 

Cikkünk alapjául ez az írás szolgált.