Állatmesék

Ha megkérdezünk valakit, hogy mi a kedvenc meséje, nagy eséllyel említ olyan történetet, amiben állatok (is) szerepelnek. Az állatok és az emberek kapcsolata az ősidőkre nyúlik vissza, így nem meglepő, hogy a mesék nagy részében világszerte állatok testesítenek meg emberi tulajdonságokat.

A kapcsolat azonban sajnos nem felhőtlen, az emberi tevékenység hatással van mind a vadon élő, mind a kedvtelésből tartott állatokra, a haszonállatokról nem is beszélve. Mindhárom területen van hova fejlődnünk, hiszen a rengeteg kihaló-félben lévő vadállat, kóbór "kedvenc", vagy méltatlan körülmények közt tengődő haszonállat mind-mind azt mutatja, hogy milyen embertelenül bánunk a minket körülvelő élő környezettel.
Október 4-én, az Állatok Világnapján az állatvédő szervezetek az ember és az állatok békés, fenntartható együttélésének fontosságára hívják fel a figyelmet. A dátum Assisi Szent Ferenc halálának évfordulója - a ferences rend alapítója már a 13. században azt vallotta, hogy minden élőlény ugyanolyan tiszteletet és figyelmet érdemel, és ez a tanítás sajnos ma is ugyanolyan aktuális, mint századokkal ezelőtt.
Eleinte kizárólag a vadon élő állatok megbecsülésére próbálták felhívni a figyelmet a világnap szervezői, ám mára világossá vált, hogy nem csak ez a terület érdemel kitűntetett figyelmet ezen a napon. Persze a legideálisabb az lenne, ha ez a figyelem nem egy napra korlátozódna, hanem az év minden napján minden ember ennek szellemében tevékenykedne.
Az állatok védelméért magunk is tehetünk. A teljesség igénye nélkül néhány példa: télen a madarakat etessük folyamatosan. Helyezzünk ki madár-, illetve denevérodúkat, rovarszállót. A kertünket alakítsuk úgy, hogy a sün, mókus, vagy egyéb rágcsáló megfelelő életteret találjon magának benne. Ültessünk különböző időszakban virágzó növényeket, hogy a rovarok állandóan találjanak élelmet.
Ha állatot szeretnénk tartani, menhelyről fogadjunk be elhagyott állatot, illetve a fajról és fajtáról megfelelő ismeretek birtokában tegyük ezt, ne hirtelen felindulásból. Tudatos vásárlói magatartással kerüljük a méltatlan körülmények között tartott állatok kizsigerelésével előállított termékeket.
A sor tetszőlegesen folytatható, de talán a legfontosabb, hogy a pozitív példákon keresztül gyermekeinket is az élő környezetük iránt felelős felnőttekké neveljük.