Kocsi helyett biciklivel

Néha úgy érezzük, jól esne egy kis kikapcsolódás, de nincs időnk rá? Pedig a testmozgás kitűnő módja lehet a lazításnak. Ugyanakkor a sok munkahelyi és otthoni tennivaló mellett nehéz időt szakítani a sportra. De ha az iskolába/munkahelyünkre gyalog vagy kerékpárral megyünk, máris egy lépést teszünk egészségünk és belső harmóniánk megőrzéséért.

Idén szeptember 22-ére esik az Európai Autómentes Nap, mely egy olyan rendezvénysorozat része, amivel szeretnék felhívni az emberek és a városvezetés figyelmét többek között a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti, baleseti és városképi problémákra és a fenntartható, környezet- és emberbarát városi közlekedés előnyeire.

 

Ilyenkor minden nagyobb városban szuper rendezvényeket tartanak. Nézzétek meg, milyen programok vannak felétek, és ruccanjatok ki a családdal.

Hagyjuk az autót a garázsban!

 

  A séta komoly kardio mozgást jelent, amivel óránként tempótól és tereptől függően 200-350 kalóriát égethetsz el.

  A kerékpár kínálja a legtöbb előnyt a városi közlekedésben: gazdaságos, környezetbarát, egészséges, rugalmas, illetve a lehető leggyorsabb módja a közlekedésnek, ha a távolság öt kilométernél nem több.

  És egy fontos üzenet a lányoknak: használjuk a lépcsőt! A lépcsőzés kiváló edzés a combnak, a vádlinak és a fenéknek.

 

Ha esetleg nincs kerékpárunk, vagy túl messze van otthonunktól a suli/munkahely, akkor pedig válasszuk a tömegközlekedést! Hogy miért? Mert például a dugók, a nehézkes parkolás miatt sokkal gyorsabban beérhetünk munkahelyünkre. És ugyebár minél többen választjuk a tömegközlekedést, annál kevesebb a légszennyezés a városban.

Miért használjuk kevesebbet az autónkat?

 

Azzal, hogy szén-dioxidot és más, üvegházhatású gázokat bocsátunk a levegőbe, az utóbbi száz évben több mint fél Celsius-fokkal nőtt a Föld hőmérséklete, és úgy 20 centiméterrel a tengerek szintje.

A légkörben már olyan sok az üvegházhatású gáz, hogy akkor is századokig melegedne a légkör, ha holnap fölhagynánk a fosszilis fűtőanyagok égetésével.

 

Ha viszont autót vagyunk kénytelenek haszálni, akkor ha tehetjük, válasszunk hibridet, vagy elektromos autót. Vagy pedig...

 

Pattanjunk biciklire!

 

 

 

Válogatásunkban Evercover, Moringa, Petusa, feyerzsuzsa, licorice és recyclock termékei szerepelnek.

A szöveget illusztráló termékeket Mintamokus, Cali2 és meilingerzita boltjában találjátok.