Kapcsold ki!

A Föld Órája mára már világméretű kezdeményezés, amely a környezetszennyezés és a túlfogyasztás okozta problémákra irányítja rá az emberek, vállalatok, intézmények, kormányok figyelmét. A résztvevők március utolsó szombatján világszerte lekapcsolják 60 percre a fölösleges világítást.


Idén a korai húsvét miatt egy héttel korábban, március 24-én 20:30 és 21:30 között rendezik meg világszerte a Föld Óráját.

 

"Kapcsolódj a Földhöz!" - ez a Föld Órája 2018-as mottója. Idén a középpontban bolygónk biológiai sokféleségének megőrzése áll, valamint az, hogy vegyük észre és védjük közvetlen környezetünket, vegyünk részt annak egészséges működésében.

Idén is, ahogy évek óta, a támogatók nem csak az egyórás sötétséget vállalják, hanem egy szándéknyilatkozatot is tesznek, amely a fenntartható életmódot alapozza meg. Ha tehát csatlakozni szeretnél a Föld Órájához, első lépésként március 24-én 20:30-kor egy órára kapcsold le a villanyt. Ezt követi még három kihívás, amelyeket hétről hétre a foldoraja.hu oldalon kísérhetsz figyelemmel.
A Föld Órája 2007 óta egy ausztrál helyi kezdeményezésből világméretű mozgalommá nőtte ki magát. Mára a világ legtöbb nagyvárosában kialszik a díszkivilágítás március utolsó szombatján, és több mint egymilliárd ember kapcsolja le a villanyt, áramtalanítja a nélkülözhető elektromos berendezéseit egy órára.

A 2011 óta az akció kiegészül egy  felhívással is, amelynek lényege, hogy az év többi napját is hasonló szemlélettel éljünk, tegyünk fogyasztás-csökkentési, környezetvédelmi fogadalmat. Így az akció fő célja nem az egy óra alatt elért energiafogyasztás csökkentése, hanem a figyelemfelhívás, a mindennapi energiapazarlás tudatosítása, megfékezése.
 

Föld Órája Eskü

 

Én, a Föld lakója, fogadom, hogy mostantól még inkább figyelek a környezetemre. A természet erőforrásaival okosan gazdálkodom, a pazarlást kerülöm. Az energiatakarékosságra mindennap odafigyelek. A tudatosságot a vásárlásaim során is komolyan veszem. Az otthonomban, a munkahelyemen, és mindenütt, ahol megfordulok, figyelek arra, hogy a tudatos fogyasztás határozza meg lépéseimet, és a környezetemet is erre ösztönzöm.

Március 24-én este 20:30-kor lekapcsolom a felesleges fényeket, és csatlakozom a Föld Órája közösségéhez. Ezzel kijelentem, hogy a jövőben a Föld kincseire vigyázok, fenntarthatóan élek, és ezzel saját jövőmet is védem. Hiszek benne, hogy együtt lehetséges!

 

 

 

További információk a Föld Órárjáról: foldoraja.hu