Mi lapul a „varrász” varródobozában? 1.

A „varrász” szó a lányomtól ered, ugyanis nemrégiben megkérdezték Tőle, mi szeretne lenni, ha majd felnő? A válasza magabiztosan csak ennyi volt: hát varrász, mint Anyu!

Na de lássuk csak, mire is van szüksége egy leendő varrásznak? A jó szerszámok és alapanyagok elengedhetetlenek a tökéletes végeredmény eléréséhez, igen bosszantó tud lenni, ha a rosszul megválasztott eszközök miatt akad el az alkotás magával ragadó folyamata.
Kezdjük tehát az alapanyagokkal! Én többnyire filcből és természetes alapanyagokból (pamut, lenvászon, szövetek) dolgozom, szeretem a kellemes tapintású anyagokat, amiket jó érzés megfogni. Az anyagoknál figyeljünk nagyon a minőségre, a filcek esetében pl. vannak papírszerű, merev és igen vékony filcek, ezeket én messzire elkerülöm, mert borzasztó velük dolgozni merevségük és szakadékonyságuk miatt. A lehangoló végeredmény pedig elveheti a kedvünket egy jó időre a varrástól.
A helyi méteráru boltokban már tudják, hogy nekem idő kell az anyagválogatáshoz. Higgyétek el megéri rászánni azt a bő fél órát, amíg alaposan végignézem a kínálatot, végigsimogatom az anyagokat a legtökéletesebbek megtalálásáért. De volt már olyan is, hogy az anyag talált meg engem. Egy alkalommal épp a kedvenc méteráru boltomban nézelődtem, válogattam, amikor egy hátsó polcról lecsúszott egy anyag. Mivel nem hiszek a véletlenekben, kértem az eladót, hogy legyen szíves megmutatni azt az anyagot, ami lecsusszant. Mondhatom fantasztikus volt a tapintása, a minősége és az anyagtextúrája, természetesen rögtön jött velem haza!
A mérés és a sablonok: a méréshez leginkább mérőszalagot és egyenes, átlátszó vonalzót használok. Mivel általában kisebb dolgokat készítek, ennyi mérőeszköz nekem nagyjából elég is. Persze időnként előfordulnak nagyobb tervek is, mint a fali tárolók, falvédők, erre a célra az asztalom oldalán ki van jelölve 0.5m és 1m, ám ezek a kis jelölések időről időre rejtélyes módon eltűnnek, senki nem tud róluk semmit, hogy vajon hova vándorolnak.

Van egy ötletelős füzetkém, én csak így hívom azt a vázlatfüzetet, amiben az évek alatt felgyülemlett titkos terveim, ötleteim, sablonjaim vannak. Mindig mondogatom, hogy annyi a megvalósításra váró projekt, hogy egy egész élet kevés hozzá. Ez persze nem kötelező kelléke a varrásnak, de jó, ha az ember közelében van egy vázlatfüzet, amibe bármikor leskiccelheti a hirtelen támadt remek ötleteit vagy bármit, ami az adott varrástervhez tartozik.

 

 

A jelölés: az anyagra a sablont, a gomb helyét, a figurák szemét, orrát, illetve száját fel kell rajzolnunk ahhoz, hogy pontosak legyenek. Ma már kaphatók mindenféle modern rajzoló ceruzák és tollak, illanó kréta (ez eltűnik az anyagból), de a célra tökéletesen alkalmas a hagyományos szabó kréta, sőt az én kedvencem az egyszerű faragott szappan, rajongok a szappanok finom illatáért az anyagokon!

 

Vágóeszközök: az éles, jól vágó és kézre álló olló a legnagyobb kincs ebben a szakmában! Én jelenleg 7-8 féle különböző ollóval dolgozom, mindegyiket más és másfajta vágásra használom. Persze kezdőként tökéletesen elég 2-3 olló is, de lényeges, hogy megfelelő alapossággal, gonddal válasszuk ki őket! A cikkcakk olló remek találmány, hiszen amellett, hogy szépen díszíti és feldobja az anyagok szélét, arra is jó, hogy a textilek foszlását megakadályozza.

Nagyobb szabásokhoz nagy olló, a kisebb, aprólékos vágásokhoz kis olló dukál. A jó olló tökéletesen kézre áll, nem töri fel az ujjadat még akkor sem, ha órákon át kell szabnod vele. Tavaly, épp a karácsonyi szezon előtt a Férjem - aki mindig lelkesen figyeli és támogatja a munkámat - egy dobozkával érkezett haza, egyenesen külföldről érkezett a csomag. A dobozka igen esztétikus és érdekes formájú ollókat rejtett, kíváncsian és izgatottan próbáltam ki a meglepi ollókat. Azóta le sem teszem őket, a szabásra fordított időm jelentősen lecsökkent és állítom, hogy élvezetesebbé vált általuk a munka, egyszerűen imádom őket! Bizony egyáltalán nem mindegy, hogy mivel dolgozunk.

A vágó szerszámaink karbantartása rendkívül fontos, a hosszú élettartam elérése érdekében távolítsuk el róluk a szöszöket, szennyeződéseket és vigyük el köszörűshöz, ha úgy érezzük, hogy az élük már nem az igazi.

Alapszabály, hogy a szabóollót a funkcióján kívül semmi másra ne használjuk, hiszen akár már a kartonpapír vágással is roncsolódhat az éle!

 

Az aktuális akciós termékekért kattints a linkre:

https://www.meska.hu/Find/promotion

 

 

A cikk második részéért kattints ide:
https://www.meska.hu/u/6zrcyelm

 

 

Köszönjük a cikket Jam81nek!

Jam81 termékei a Meskán >>>