Süthető gyurma – millefiori technika

Fiatalnak-öregnek egyaránt örömteli időtöltést jelent, ha egy jól formázható, modell-masszából valami szépet és hasznosat készíthet, amit azután egy egyszerű keményítési eljárással - sütőben sütéssel - forma- és színtartóvá tehet.

 

Ezzel a kreatív tevékenységgel játékosan fejleszthetők a gyermekek és a felnőttek szunnyadó képességei, nem utolsó sorban elkészíthetik saját ékszereiket – nyakláncokat, karkötőket, fülbevalókat, kitűzőket, hajcsatokat, gombokat –, kedvenc állatfiguráikat, vagy akár ünnepi ajándékokat: húsvéti nyuszit, mikulást, angyalkát, karácsonyi díszeket, gyertyatartókat, reliefeket, mozaikokat alkothatnak.
A Plast-Kitt hőre keményedő színes gyurma a legalkalmasabb a formázásra. Előnye a többi gyurmával szemben, hogy rendkívül könnyen formázható, nyújtható és 8 ragyogó alapszínéből számtalan új szín keverhető.
A jól sikerült tárgyakat főzéssel, sütéssel megszilárdíthatjuk. Formáját nem változtatja meg a hőkezelés, olyan mintázatú marad, amilyenre készítettük. A sütőlapon elhelyezett tárgyak megkeményítése 120-125 ºC-on, kb. 15-30 perc alatt történik, mérettől függően.

Millefiori technika

 

A süthető gyurmával való foglalatosság csúcspontja a millefiori, azaz a mintás gyurma készítése.

Mit is jelent a millefiori? Ezer virágot – olaszul. És valóban ezernyi virág, hold, nap, állatbőr-motívum – kígyóbőr, párducfolt, zebracsík, stb. –, kockás minta, indián, mexikói, stb. motívum készíthető ezzel a módszerrel, majd ezekből ékszerek, melyek mind ezekben a mintákban pompáznak.

A millefiori egy 18. században keletkezett üvegtechnika, amelyet a mai napig használnak. Megértéséhez némi térlátás szükséges. Képzeljünk el egy velencei üvegműhelyt, ahol egy központi üvegrudat párhuzamosan körbe raknak több, színes üvegrúddal és kissé egymáshoz olvasztják őket. Ezt azután szeletelik és a metszet adta színes, virágszerű motívumokkal – innen az elnevezés: millefiori, ezer virág – a legkülönfélébb tárgyakat díszítik, csodás üvegablakokat, üveggyöngyöket készítenek belőlük.

Ezt a technikát hőre keményedő gyurmára átültetve még több variációt, gazdagabb mintázatokat kaphatunk, a lehetőségeknek csak a fantázia szabhat határt!

 

Jó gyurmázást kívánunk!

 

Hegyessy Lászlóné Mari,

Bijou-M

 

Köszönjük a cikket BijouM-nak!

 

BijouM termékei a Meskán >>>