Február vége? Kezdődhet a palántanevelés!

Amíg az összes rügy kifakad és lombot bontanak a fák, vigyünk harmóniát a környezetünkbe egy kis otthoni kertészkedéssel, komposztálással: az se baj, ha kert sincs hozzá, és direkt jó, ha a gyerkőcök is szívesen beállnak mellénk kertészinasnak. Ötletbörzénkben többek között palántázunk és felvidítjuk a szobanövényeinket!

A fűtött lakásban eltöltött, napfényhiányos hetek a szobanövényeket is megviselték, ráadásul a meleg beköszöntével újra fenyegetik őket a kártevők is. Nem kell hozzá drága tápoldat és permet, hogy magukhoz térjenek és biztonságban legyenek: gyakran elég egy frissítő zuhany, hogy visszatérjen az életkedvük, de a kamillás, zöldteás vagy a (csínján használt) nikotinoldatos permetezés egyenesen csodákat tehet. A szobanövények földjébe dughatunk fokhagymát, illata távol tartja a kártevőket, de arra vigyázni kell, nehogy meggyökerezzen.

Ennél is kellemesebb kártevő-űző a levendula, amit egy-egy csokorral vagy cseréppel a kedvenc növényeink mellé kell tenni, mert a levéltetvek - fene a gusztusukat - cseppet sem élvezik az illatát.

 

A kávé és a teazacc szuper komposzt, a tojás főzőleve pedig megteszi tápoldatnak.

Ki ne áhítozna arra, hogy háztáji zöldséggel-gyümölccsel csillapítsa vitaminhiányát?

 

Egy konyhakerthez elég egy balkon, terasz vagy erkély is: az ablakban jól érzik magukat a fűszerek, a nagy ládákban és dézsákban pedig szélvédett, napos helyen bőven terem a paradicsom, a paprika, a cukkíni vagy a futóbab.

A balkonkertészethez nem érdemes kísérletezni magról hajtással, egyszerűbb, ha erős palántákat vásárolunk!

Aki szeret barkácsolni, filléres hozzávalókból építhet egy apró üvegházat vagy fóliasátrat: egy törött akvárium vagy egy fóliával bevont egyszerű kis sátorváz kövekkel rögzítve máris lehetővé teszi, hogy a kései fagyok se keserítsék meg a kertészéletet.

Vonjuk be a gyerkőcöket is a munkába, garantáltan élvezettel fogják enni a vitamin- és ízgazdag termést!

Egyre több olyan szülő van, aki meghallotta az idők szavát és háztartásában napi gyakorlattá tette a környezettudatosságot.

 

Ha gondot okoz, hogyan add át az ismereteket a porontynak úgy, hogy ne kényszerként, hanem élményként élje meg az öko-életmódot, íme néhány játékötlet, főleg a szemét körül:

 

 

 

 

- Játsszatok szemétszedő versenyt a takarítás előtt!

- Ki tapossa laposra a leggyorsabban a műanyag palackot?

- Zöldségfelismerés a komposzt hozzávalóiként szolgáló konyhai hulladék között: tedd a maradványokat egy tojástartóba az áttekinthetőség végett!

- Főzzetek együtt, így cselekvés közben tudod elmagyarázni, melyik élelmiszer hogyan jut el az ebédlőasztalig. 

További palántázásra, kertészkedésre ösztönző termékekért katt ide!