A sokoldalú kávézacc

Nálatok sem indulhat el a reggel egy vagy két finom csésze kávé nélkül? Akkor biztos Nálatok is akad kávézacc bőséggel! A jó hír az, hogy ennél a háztartási hulladéknál keresve sem találhatnál hasznosabb anyagot a kerted és növényeid számára! Ez a barna massza ugyanis telis-tele van olyan szerves mannával, mint a foszfor, a kálium, a magnézium vagy a réz, sőt, még a talaj szerkezetét és pH-ját is javítja!

 

 

Használd mulcsként

 

Egyszerűen szórd ki a növényeid köré, de ne túl vastagon, mert akkor bepenészedhet. Elég egy laza centis réteget kiszórni a talajra vagy a meglévő mulcsra. Meglátod, néhány nap alatt le is bomlik majd.

Keverd a növényeid földjéhez

 

A földhöz keverve a zacc nem csak lazítja a talajt, de kiváló és bőséges tápanyagokkal is feldúsítja. Az ideális adagolás az ¼-hez arány, de arra ügyelj, hogy jól el legyen keverve.

Építs komposzt-dombot belőle

 

Ha komposzt dombot, vagy ahogy angolul nevezik “lasagna-ágyást” építesz, ebben is nagy hasznát fogod venni a kávézaccnak. A szalma vagy fűnyesedék rétegek közé szórj maximum egy-másfél centi zaccot. A halomra ültetett zöldségek egy nagy halom bio zöldséggel fogják meghálálni.

Kávét a földigilisztáknak is!

 

Amennyiben tartasz földigiliszta tenyészetet, akkor nekik is adagolhatsz egy kicsit a koffeines mannából. Persze elúsztatni nem kell őket benne, de naponta egy adagot nyugodtan keverhetsz a földkeverékükhöz, el fognak nyammogni rajta.

Csigaűző csoda

 

A csigák és a meztelencsigák vannak olyan ostobák, hogy nem szeretik a kávét! Ezért a csigák által kedvelt növények, pl. káposzták, saláták vagy árnyékliliomok köré is érdemes vastagabb barikádot emelni a zaccból. 100%-os védelmet nem fog adni, de lényegesen tudja csökkenteni a kártételt.

 

 

 

A kávézacc jó szolgálatot tesz a házban is; semlegesíti a szagokat, így akár egy tálkában a hűtőszekrénybe is tehetünk belőle. Konyhai súrolószerként is használhatjuk (a tisztítandó felületnek száraznak kell lennie).

A kávézaccból könnyű természetes festéket készíteni; tíz percig főzzük forró vízben, majd leszűrjük. Használható ruhák színezésére, húsvéti tojások festésére, papír antikolásra, vagy akár természetes hajbarnítónak is. 

Arcpakolásba, vagy a kéz bőrének radírozására, illetve több házilag elkészíthető kozmetikai termékhez is hatékony alapanyag a kávézacc. Hajkondicionálóként csillogóvá, dúsabb hatásúvá teszi a hajat, ha még samponozás előtt bedörzsöljük a vizes hajba, és aztán megmossuk (utána alaposan le kell öblíteni).

 

Nézz szét a Meska alkotóinak kávé-ihletésű tárgyai között! Akad köztük rengeteg szuper Anyák-napi ötlet is ;)