Újra itt a gesztenyeszezon!

Kinek ne lennének emlékei az őszi gesztenyeszedésekről? Gyermekként, sokszor még felnőttként is nehéz ellenállni a fényes, barna felületű, kézbe simuló terméseknek, ahogy az avarból előbukkanva hívogatnak. Régen még iskolai gesztenye gyűjtéseket is szerveztek, de hogy miért is, azt kevesen tudják…Mi utána jártunk!

A vadgesztenye hazánk egyik közkedvelt díszfája. Az Elő-Ázsiából és a Balkán-félszigetről származó lombhullató, viszonylag igénytelen növénynek mintegy 15 faja létezik. Mivel igen gyorsan nő és kevés gondozást igényel, szívesen ültetik parkokba vagy utak mellé. Bár igazából forgalmas utak szélére kár ültetni, mivel olyan érzékeny a kipufogó gázra, hogy hamar elpusztul tőle.

A vadgesztenye szinte minden része gazdag hatóanyagokban. Fő összetevői a szaponinok, azaz szappananyagok, ezen kívül cseranyagokat, eszcint és eszkuletint is tartalmaz. Régebben a gesztenyét főként hizlaló takarmánynak gyűjtötték, szappanhoz hasonló tulajdonságai miatt pedig az asszonyok mosáshoz használták. Bár a népi hiedelem szerint, aki három gesztenyét hordott magával, azt megvédte a különböző betegségektől, valódi gyógyhatásai csak a 19. század vége óta ismertek.

A vadgesztenye magjában található eszcin elősegíti a vénás visszaáramlást, megakadályozza a vérrögképződést, erősíti az érfalakat, gyulladáscsökkentő hatású, alkalmazható köszvény, csontfájdalmak, a gerinc területén jelentkező fájdalmak vagy csonttörés miatti duzzanatok esetén is.  A növény a fényvédő krémek egyik fontos alapanyaga is, a kéregből kivont anyagok ugyanis elnyelik az ártalmas ultraviola sugarakat.
Magas szaponin tartalma miatt használata csak külsőleg ajánlott!

Reméljük megjött a kedvetek egy kis vadgesztenye gyűjtéshez! A gesztenyebábok mellett megpróbálkozhattok őszi asztaldíszek, kopogtatók készítésével is, illetve találtunk egy receptet az abszolút zero waste és környezetkímélő mosószer elkészítéséhez is!

 

A folyékony mosószer elkészítése pofonegyszerű! Vegyél hozzá 6-8 darab, héjától megszabadított gesztenyét és zúzd apró darabokra.1 liter vízben 10 percig kell főzni a zúzott magokat, amit aztán hagyni kell kihűlni. Ne ijedj meg, ha a krumpli szaga van a főzetednek, ez teljesen természetes. Miután kihűlt, szűrd le, és már használhatod is. A maradékot hűtőben tárold további felhasználásig. Egy adag kb. 8 mosásra elég.