Egy kis medvehagymát?

Nem telhet el március a medvehagyma megjelenése feletti lelkendezés, és a velejáró receptözön nélkül. Mi is beállunk a sorba: hurrá, itt a medvehagyma-szezon! Ropogtatjuk frissen, készítünk belőle pestot, főzeléket, levest. Közben nemcsak a gyomrunknak kedveskedünk, hanem az egészségünknek is. A medvehagyma ugyanis gyógynövény.

 

 

 

Medvehagymához jutni nemcsak a piacon lehet, jó botanikai ismeretekkel az erdőben is meg tudjuk különböztetni a fűszernövény telepeit az egyébként mérgező gyöngyvirágétól vagy az őszi kikericsétől, melyeknek levelei megtévesztésig hasonlítanak a medvehagymáéra. Ha bizonytalanok vagyunk, dörzsöljünk szét egy levelet a tenyerünkön: ha fokhagymaillat csapja meg az orrunkat, helyben vagyunk.

A medvehagymára igaz a fűben-fában orvosság elve: számtalan gyógyhatása közül ki kell emeleni a vértisztító, méregtelenítő, gyomorerősítő és idegrendszer-erősítő, gyulladáscsökkentő, vérnyomáscsökkentő hatását, és ha ez nem lenne elég, a női bajok enyhítésére is megbízható segítség.

 

 

Hogyan fogyasszuk?

 

Első lépésben nyersen, nehogy lemaradjunk a snidlinget és a fokhagymát egyszerre idéző, de annál vadabb és üdébb ízéről! Tegyük csíkokra vágva a szenvicsünkbe, vagy szórjuk felkockázva a levesünkbe!

 

 

Aztán lehet továbblépni az egyszerűbb feldolgozás felé: csíkokra vágva keverjük nyers, felvert tojáshoz, és süssük meg libazsíron - isteni rántotta lesz belőle! Készítsünk pogácstésztát a szokott módon, és dúsítsuk apróra vágott medvehagymával - aki megkóstolja, május végéig nem is kér más sörkorcsolyát (ekkor lesz vége ugyanis a medvehagymaszezonnak). Az olasz konyha híveinek a pesto nem cseng idegenül: pirított fenyőmagot, extra szűz olívaolajat, medvehagymát, parmezánt együvé pépesítünk, sóval, borssal, csöppnyi chilivel ízesítjük, tésztaételekhez vagy pirítóshoz tálaljuk.

A medvehagyma akár főfogásként is szerepelhet az asztalon: a krémleveshez alaplével kell pürésíteni a medvehagymát, majd olajon aranyszínűre hevített rántáshoz önteni, és csomómentesen elkeverni. Szerencsendiót, borsot, sót köszönettel fogad ez az étek, majd tejszínnel való összefőzést, és pirított zsemlekockákkal való megszórást követően már lehet is kanalazni.

A medvehagyma-főzelék kizárólag medvehagymából készítve kissé durva ízélmény lenne, de spenóttal vagy sóskával felcsapva isteni eledel. Popeye bánhatja, hogy spenótból volt komoly készlete, a medvehagymás főzeléktől talán még Supermant is megelőzte volna hőstettekben! A főzelék úgy készül, mintha spenót- vagy sóska főzeléket rittyentenénk, csak éppen fele-fele vagy kétharmad-egyharmad arányban elegyítjük a spenótot/sóskát a medvehagymával.

Tejjel vagy tejszínnel egyaránt felfőzhető, a fokhagyma ezúttal hanyagolható belőle, de a sürítéshez használt rántás, a bors, a só és a szerecsendió elengedhetetlen.