Utazás a lecsó körül!

Egyre több helyen látni jó áron paprikát és paradicsomot, ami közismerten a magyaros lecsó alapja. Ám mint tudjuk, a változatosság gyönyörködtet, így érdemes megnézni azt is, hogy más népek ugyan mit kezdenek ezekkel a zöldségekkel. Csapjunk hát bele a lecsóba!

Ratatouille (francia lecsó)

 

2 nagy padlizsán
4 kis saláta cukkini
2 piros vagy sárga kaliforniai paprika
4 nagy érett paradicsom
5 evőkanál olívaolaj
8-10 levél bazsalikom
1 közepes fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál vörösborecet
1 teáskanál cukor

 

A padlizsánt másfél centis kockákra, a cukkinit másfél centis szeletekre vágom. A paprikát falatnyi darabokra szeletelem, a paradicsomok héját lehúzom és felnegyedelem, a magokat kiszedem, és a húsát felaprítom. Egy serpenyőt felforrósítok, beleöntök két kanál olajat, a padlizsánt arany barnára sütöm benne, kiszedem, félreteszem. Újabb kanál olajat teszek a serpenyőbe, és a cukkinit is megsütöm, kiszedem, majd így járok el a paprikával is. A zöldségek inkább ropogósak legyenek, mint szottyadtak!

A hagymát megpirítom a maradék olajon, hozzáadom a fokhagymát és ezzel is pár percig sütöm. Belekeverem az ecetet és a cukrot, a paradicsomot és a bazsalikom felét, majd a sült zöldségeket, ízesítem sóval, borssal, és kb. öt perc alatt készre főzöm. A maradék bazsalikommal megszórva főételként, vagy köretként tálalom.

Pisto  (spanyol lecsó) 

 

1 kg cukkini
2 hagyma
50 dkg krumpli
1 cső piros színű paprika
25 dkg érett paradicsom
4 tojás
2 dl olívaolaj
só, bors
a tálaláshoz pirítós

 

A felaprított hagymát forró olajban pirítani kezdem. Ha félig megpirult, hozzáadom az apróra vágott paprikát. Ha ezek megpirultak, az olajból kiszedem, félreteszem. A visszamaradt olajban megsütöm az apróra vágott, de nem hámozott cukkinit, utána kiszedem, félreteszem. Ezután a hámozott, kockázott krumplit sütöm ki, és egy agyagtálba, vagy serpenyőbe teszem. A sütéshez használt olaj felét kiöntöm, a maradékban megsütöm a feldarabolt paradicsomot is, majd finom szitán átnyomom. A kisütött hozzávalókat a krumplihoz teszem, hozzáadom az átnyomott paradicsomot és a négy felvert tojást, sózom, borsozom, majd folyamatos kevergetés közben megsütöm. Pirítós darabkákkal és petrezselyemzölddel megszórva tálalom.

 

 

Saksuka (közel-keleti lecsó)

 

1 nagy fej hagyma
6 db kaliforniai paprika
2 dl paradicsomlé
12 db kisebb érett paradicsom
só, őrölt bors
egy rúd fahéj
2 teáskanál őrölt római kömény
2 gerezd fokhagyma
egy kis chilipaprika
6 db tojás
2 dl olívaolaj

 

Egy dl olajon megpárolom a felkarikázott hagymát. Beleteszem a felcsíkozott paprikát, pár percig kevergetem, majd felöntöm a paradicsomlével. Hozzáadom a kis kockákra vágott paradicsomot, a zúzott fokhagymát, aprított chilit és a fűszereket, és fél óra alatt összefőzöm. Ha a paradicsom megfőtt, rálocsolom a maradék olajat, elkeverem, beleütöm a tojásokat és lassú tűzöm még pár percig főzöm, amíg a tojás fehérje megkeményedik.

Menemen (török lecsó)

 

1 kisebb hagyma
2 nagy húsos zöldpaprika
2 nagy érett paradicsom
2 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál olívaolaj
3 tojás
só, bors, pirospaprika
oregano, menta (szárított)

 

Egy serpenyőben felhevítem az olajat, és az aprított hagymát pár percig pirítom benne. Hozzáadom az apróra vágott paprikát, ezzel is pirítom két-három percig. Ekkor hozzáadom az apróra vágott fokhagymát és a kis kockákra darabolt paradicsomot, sózom, borsozom, ízesítem a pirospaprikával és a zöldfűszerekkel, öntök alá fél deci vizet és tíz perc alatt összeforralom. Kanállal három mélyedést alakítok ki a szószban, beleütöm a három tojást és közepes lángon sütöm, amíg a tojás megkeményedik. Lepénykenyérrel kimártogatva szokták enni.

 

Jó étvágyat!