Meska blog

A Nyilas havában

2016. november 23. - Szerző:

bmgabriella

Változékonyság, mozgalmasság, sokoldalúság, eleven érdeklődés, jó felfogás, alkalmazkodóképesség, kapcsolatkereső hajlam? Heves, indulatos, tüzes, lobbanékony, ugyanakkor meleg, kiáradó érzésű személyiség? Igen, az asztrológiai hagyomány szerint ez a Nyilas. Pillantsunk a dologba egy kicsit közelebbről!

Tovább a bejegyzéshez

Kapjuk föl a karkötőt!

2016. november 11. - Szerző:

bmgabriella

Sokunknak okozott már gondot egy több elemből lazán összerakott karkötő felvétele. Az egy darabból álló karperec nem probléma, no de a karlánc típusú karkötő! Divatos, ám nehéz vele bánni. Gondosan az asztalra fektetjük, csuklónkat keresztben ráhelyezzük, igen, most jön a dolog neheze. A karkötő egyik oldalát a csuklónkra hajtjuk, a másik végén megfogjuk a csatot és … már le is rántottuk a karkötő fölhajtott végét! Bosszantó. Kezdjük elölről.

Tovább a bejegyzéshez

Uj hold, fényes nap, bocsáss kapun átul

2013. december 05. - Szerző:

bmgabriella

A régiek gondosan számon tartották az „esztendők forgását”. Többféleképpen is. Tudunk tavasz és őszi újévről, bizonyos kultúrákban nyár végén, másutt tél közepén volt az év vége. De egyvalamiben ezek az „időszámítások” megegyeztek: a természet, a kozmosz áradó-apadó, elmúló-visszatérő erőit, jelenségeit, azaz a természeti idő ritmusát vették alapul.

Tovább a bejegyzéshez

Vajon ki járt kis kertembe?

2013. október 02. - Szerző:

bmgabriella

Népi szimbólumainkról, a népi díszítőművészet jelképeiről – 2. rész Állandó, mindig friss témája a magyar népi díszítőművészetnek a szerelem és tágabb témaköre, az udvarlás, lánykérés, jegyesség, menyegző, gyermekáldás. A cikksorozat második részében néhány szerelmi jelképről – virágokról és madarakról – és gazdag mondanivalójukról lesz szó.

Tovább a bejegyzéshez

Fénlik a' Nap fényességgel

2013. szeptember 13. - Szerző:

bmgabriella

Észrevettük-e már, hogy a magyar népi díszítőművészet tárgyai – ruhák, ékszerek eszközök stb. – milyen harmonikus egységbe foglalják a tárgy funkcióját, hasznosságát és annak díszeit: a faragást, festést, hímzést? Miként van az, hogy a gyöngyös párta, a húsvéti tojás, a sulyok, a támlásszék s még annyi más tárgy nem választható el a rajta látható díszítéstől, az abban rejlő látásmódtól, harmóniától?

Tovább a bejegyzéshez
  • 1 / 1