Rendben A weboldalon sütiket (cookie) használunk a biztonságos böngészés és jobb felhasználói élmény biztosításához.
Az oldal használatával elfogadod a cookie-k használatát. Adatvédelmi tájékoztató

Interjú Csopakikert kézműves alkotóval

Saját kézzel, szívvel-lélekkel

Bemutatkozik: Csopakikert


 

Kalán Gréta kistermelőként a csopaki kertjükben termeszt zöldségeket, gyümölcsöket, fűszernövényeket.

 

Gréta és az édesanyja állandóan kísérleteznek újfajta lekvárokkal, fűszeres zselékkel, és finomságaikat az Ízportán adják el a lelkes ínyenceknek.

 

Meska: Milyen kertetek van, ahol ennyi minden, zöldségek és gyümölcsök hada megterem?

 

Gréta: Körülbelül egy fél focipályányi kertet képzelj magad elé. Még a nagyszüleim vették ezt a területet Csopakon, jó pár évtizede, azóta a családunk tulajdonában áll.

Hagyományos kiskert, ahol szinte minden megtalálható, ami egy család ellátásához szükséges, például cseresznye, eper, meggy, sárgabarack, egres, ribizli, málna és számos gyógy- és fűszernövény is, mint a menta, rozmaring, kakukkfű, orbáncfű, lándzsás útifű, cickafark, levendula. Minden, ami egy rendes kertben kell.

 

Meska: És te vagy a kertész a kiskertedben?

 

Gréta: Igen, én is, és az édesanyám is. Megosztjuk a munkát és a felelősséget is. A kertészkedés szeretetét már kisgyerekként belém nevelték. Sokat tanultam a nagymamámtól és az édesanyámtól, de hivatalos kertészeti végzettséget szereztem, vidékfejlesztési szakmérnöki szakot végeztem a Kertészeti Egyetemen (most Corvinus), ahol csodálatos tanáraim voltak, de most pénzügyi területen, egy bankban dolgozom. Szóval ez egy kicsit skizofrén állapot, de nem bánom, mert mindkét terület nagyon hasznos.

 

Egyébként az Ízportán elérhető online boltomat Csopakikert néven az édesanyámmal közösen viszem. Tőle és a nagymamámtól tanultam meg mindent: lekvárt és szörpöt főzni, hogy mire jó egy-egy fűszernövény, gyógynövény.

 

Meska: Mire jó például a galagonya?

 

Gréta: A galagonyát a szív erősítőjének nevezi a néphagyomány, mert nagyon jó hatású az emberi szívre, nyugtatja és erősíti is. Teát lehet készíteni a virágjából, a bogyójából meg lekvárt. Úgy látszik, nagy szükségük van az embereknek arra, hogy erősítsék a szívüket, mert tavaly másodpercek alatt eladtuk az összes galagonyalekvárunkat.

 

Meska: Milyen különlegességeitek vannak még a galagonyán kívül?

 

Gréta édesanyja: Itt van például a naspolya: sokan nem is tudják, mit lehet kezdeni vele, sőt még a gyümölcsöt sem ismerik. Tehetjük süteményekbe, vajas kenyér tetejére, vagy akár sült húsokhoz is passzol, és tele van vitaminokkal, pluszban pedig csökkenti a szájüreg és a garat gyulladásait.

 

De hadd említsem meg a tárkonyt is: enyhíti a hasi panaszokat, étvágygerjesztő és segíti az emésztést. Leszedem a friss tárkonyt és ecetet fűszerezek vele, ami így tökéletes ízesítő lehet mártásokhoz, levesekhez, salátákhoz.

 

Ezenkívül készítünk még levendulaszörpöt, ibolyaszörpöt, lilahagyma-lekvárt, birszselét. Először tavaly készítettünk kökénylekvárt is.

 

Mindegyiknek a kikísérletezése egy külön kis izgalom, nagyon élvezem. Most is próbálkozunk új párosításokkal, kombinációkkal: cseresznye-rebarbara-alma lekvár készült tavaly, az idén pedig vörösboros meggylekvárra és orgonaszörpre készülünk, de számtalan ötletünk van még. De az ínyencségek mellett továbbra is erős a tradicionális ízvilág: nálam az édesanyám sárgabaracklekvárja a favorit, olyat csak ő tud.

 

Meska: Említetted, hogy fűszernövényes zseléket is készítetek. Ezt mire használják a háziasszonyok?

 

Gréta édesanyja: Ez egy lekvárszerű dolog, de nem feltétlenül édes, és nagymértékben a belekevert fűszernövény aromája a döntő íz benne. Bele lehet keverni mártásokba, de tökéletes húsok mellé, grillezéshez. A kézzel készítés mellett a beleadott szívünk-lelkünk fűszerezi a portékáinkat, így a zseléinket is.

 

Én hiszek a szezonalitásban és a lokalitásban. Azt vallom, hogy azt és akkor kell ennünk, ami épp megterem, de hogy milyen formában, mivel párosítva fogyasztjuk a dolgokat, az csak rajtunk meg a kreativitásunkon múlik.

 

Grétáék kertje:

 


Szólj hozzá Te is!



Hozzászólások:



colorosa
bolt |

Gratulálok a munkátokhoz!
Milyen jó dolog, hogy ismeritek és alkalmazzátok a keretetekben termő növények gyógyhatását. A bemutatkozás alapján még az ízét is el tudom képzelni. Kiváló kertben terem, Magyarország egyik legszebb helyén :). Látványban megjelenésben étvágygerjesztő az összes terméketek.
Sok sikert, erőt, egészséget kívánok az "alkotásokhoz".

Hozzászólás dátuma: 2014. június 13.

Korábbi interjúk


bkrisztina
2016. június 28.

SamySeven
2016. június 21.

cecameca
2016. június 07.

BabaBoca
2016. május 31.

annetextil
2016. április 26.

itsevas
2016. április 19.

serin
2016. április 12.

Ilkamuvek
2016. április 05.

Megtekintett termékek