A régi görög gondolkodó Anaximandrosz, kétezer-hatszáz évvel ezelőtt, úgy képzelte el a világunkat, hogy egy az űrben lebegő lapos heng...

kézműves termék, készítette: egszeresz
késztermék, azonnal szállítható
anyaga: ezüst, 925, sterling
technika: ötvös, ékszerkészítés

Csillagos égbolt gyűrű   
   

Csillagos égbolt gyűrű leírása

késztermék, azonnal szállítható

A régi görög gondolkodó Anaximandrosz, kétezer-hatszáz évvel ezelőtt, úgy képzelte el a világunkat, hogy egy az űrben lebegő lapos hengeren élünk, ami fölött egy búra van, és a búrán kívül semmi más nincs, csak végtelen tűz és fényesség. A világunkat lefedő búrán lyukak vannak, és ezeken a lyukakon átszüremkedő fény a csillagok sokasága. A búra a lyukakkal együtt forog a Föld felett vagy a lapos Föld a búra alatt, ez adja a csillagok mozgását, és amikor a Nap felkel, akkor a hatalmas lyukon keresztül a Nap bevilágítja az egész búra belső felületét és világunkat is.
Anaximandrosz igazából a lepel szót használta, nem a búrát, megfogalmazásában az égbolt egy sötét lepel, amin lyukak vannak, és a lepel mögött lévő kozmikus tűz fénye világít át a lyukakon, amit mi csillagoknak mondunk.

Természetesen, nem sokkal Anaximandrosz után, a görög gondolkodók és tudósok túljutottak már ezen a furcsa elképzelésen, és egyre jobban közelítettek a mai csillagászat precíz ismeretei és ténymegfogalmazásai felé, számomra mégis nagyon kedves Anaximandrosz elképzelése.

Anaximandrosz elképzelését rendkívül kreatívnak és ezen túl elgondolkodtatónak tartom. Tudom jól, hogy a mai tudomány ezt a nézetet és látásmódot a "korai" ember az ismeretlen világűr, a megmagyarázhatatlan kozmosz felé fordulás naiv megmagyarázásával indokolja, és egyet is tudok érteni vele, azonban van Anaximandrosz elképzelésében egy olyan motívum, ami lépten-nyomon felbukkan kétezer-hatszáz év óta, és valami rejtélyes oknál fogva ismétlődő elemként jelenik meg újra és újra a tudósok elképzeléseiben.

Ma már tudjuk, hogy a fény sebessége "állandó". Hiába rohanunk autónkkal sebesen az éjszakában, az autó fényszórójából kibocsátott fény nem fog hozzáadódni az autó sebességéhez, nem fog azért gyorsabban haladni, mert autónk lendületet adott neki. Budapest tábláját elhagyva az autópályán, ugyan olyan sebességgel fog a fény haladni autónk reflektorából, mintha valaki állna Budapest táblája mellett és felkapcsolna egy zseblámpát az elszáguldó autónk után világítva.

Hetedik osztályos koromban, mikor elolvastam Einstein relativitáselméletének egy rövid egyszerűsített kivonatát egy könyvtári könyvből, nem hagyott nyugodni az a tény, amit a mai tudomány megfogalmaz a fény természetéről, nem hagyott nyugodni Einstein állítása, hogy a fény vákuumbeli sebessége független a fényt kibocsátó test mozgásától, mindig ugyanaz az érték, kereken 300 000 km/s.

Aztán tizenhárom évesen én is elkezdtem "naiv" elméleteket gyártani. Úgy képzeltem el, hogy világunkban tulajdonképpen a fény mindenütt jelen van, tulajdonképpen minden fényes és élettel teli, csak "tökéletlen" emberi érzékszervünk, a szemünk elől "el van takarva" ez a fényesség egy "lepellel", és vannak bizonyos eszközök, amik képesek a "lepel" lerántására. A "lepel" lerántásának a sebessége az állandó fénysebesség, ennél gyorsabban nem lehet felismerni, felismerhetővé tenni a mindenütt jelenlévő fényt az emberi lét számára.

Arra is gondoltam, hogy mi van akkor, ha a sötét csillagos égbolt teljesen fényes, végül is az egész univerzum egy nagy fényesség, csak egy bizonyos "anyag" kitakarja, eltakarja előlünk ezt a mindent átható fényességet, ami természetesen megnevezve: a sötétség.

Ugye, ezt a kitakarást, elleplezést, lefedést nem úgy kell érteni, hogy a háromdimenziós térben valamire ráterítek és eltakarok valamivel valamit, hanem úgy, hogy az állandóan jelenlévő fény érzékelését meggátolja számunkra valami, amitől azért még a fény ott van mindenütt, csak meggátolja valami az érzékelését számunkra.

Májá, illúzió, fátyol, lepel, varázslat.

Ezek azok a visszatérő kulcsszavak, amik jóval korábban, ahogy Anaximandrosz élt, végigkísérik a létezés, létezésünket kutató gondolkodók eszmefuttatásait.

Relativitás elve, relativitáselmélet, kvantumfizika, vákuum, éter, hullám és anyagtermészet, elektromágneses sugárzás, elektromágneses rezgés, foton.
Ezek a modern tudomány kulcsszavai.
.. de vajon mennyiben különböznek ezek a szavak a májá, illúzió, fátyol, lepel, varázslat megnevezésektől.

Nem tudom, de mégis úgy érzem, hogy kétezer év múlva a jövőben újabb szavak lesznek majd arra, hogy foton, kvantum, elektromágneses jelenség, arra, hogy megmagyarázzák azt, amit alapvetően nem lehet megmagyarázni és akkor az ember megint elő fogja venni az akkor már jó négyezer éves szavakat:

Májá, illúzió, fátyol, lepel, varázslat.

A képen látható ékszerem a "Csillagos égbolt" nevet kapta. Mindenhol jelen van benne az ezüst, néhol mégsem látszik rajta, eltakarja valami sötétség, amin átszűrődnek az ezüst fényű csillagok.

Köszönöm, hogy elolvasták!

Fehér Péter

Csillagos égbolt gyűrű jellemzői

kézműves termék, készítette: egszeresz
késztermék, azonnal szállítható

saját alapanyag
mindent


jellemző

színek

termékkód
3351801

feltöltve
2019. február 23.

megtekintés
alkalommal

kedvencelés

Csillagos égbolt gyűrű szállítása

Lehetséges szállítási módok és díjai (Magyarországra)
Egy termék
vásárlása esetén
Több termék vásárlása
esetén összesen
háztól-házig futár előre fizetéssel 1 499 Ft 1 499 Ft
díszdobozban postaköltséggel együtt 2 000 Ft 2 000 Ft

Csillagos égbolt gyűrű alkotója: egszeresz

egszeresz Meska interjú az alkotóval »

Sok szeretettel üdvözlöm! Köszönöm, hogy benézett hozzám!

Én egy lassan elfeledett, egyre ritkább mesterség, az ezüstművesség gyakorlója vagyok. Eredeti szakmám az aranyművesség, de a 20 év munkával eltöltött idő alatt egyre jobban az ezüstművesség felé fordultam.
Termékeim között saját készítésű ezüst tárgyak, ékszerek, miniatúrák, kisplasztikák és sok más különlegesség és érdekesség található. Az alkotásaim többsége egyedi alkotás, vannak köztük zsűrizett dolgok is. Minden tárgy a két kezem munkája, szívesen és lelkesen készítem őket. Az ékszereimet és miniatúráimat ugyanazokkal a módszerekkel és technikákkal készítem, mint régen a céhes időkben, a kicsi manufaktúrák idejében. Az ékszereim teljesen egyediek, saját tervezésűek, többnyire mély szimbolikával és filozófiai tartalommal rendelkeznek. Az ezüsttárgyaim és miniatúráim között vannak régiség-másolatok is.
Elképzelhető, hogy találkoztak már velem kézműves vásárokban, évek óta részt veszek ilyen rendezvényeken. Sok kedves visszatérő vásárlóm örömére most itt a Meskán is megjelentem.
Mindent megteszek, hogy a leendő és meglévő vásárlóim tökéletesen elégedettek legyenek a megvásárolt alkotásokkal. Szívesen válaszolok minden érdeklődő nemesfémekkel, tárgyakkal, ékszerekkel stb. kapcsolatos kérdésére.

Az internet egy sajátos felület, kölcsönös bizalmon és megértésen alapszik. Remélem, hogy az Ön bizalmát is elnyerem!

Kérem, nézzenek körül nálam! Biztosan találnak valami szép és különleges dolgot, ami elnyeri a tetszésüket!

A Meska által készített interjúban egy kicsit közelebbről is megismerhetnek.

Fehér Péter ékszerész ( égszerész )

kérdésem van a termékkel kapcsolatban


Ajánlott / Hasonló termékek: