A konyha és az étkező
A konyha és az étkező otthonunk legfontosabb helyiségei, hiszen minden nap itt gyűlik össze a család, hogy elfogyasszák az ételt, amit a ház asszonya gondosan elkészített. Éppen ezért fontos a célszerű és szeretetteljes kialakításuk.
A konyha elrendezésében a legfontosabb szempont a praktikum. Ha szeretnénk, hogy bútorainkat ne kelljen pár évente kicserélni, akkor ne sajnáljuk a pénzünket egy strapabíró burkolatra és tárolóeszközökre. Vegyük figyelembe a karcolásmentességet és a tűzhely mentén levő hőálló képességet. A legpraktikusabbak a gránit-, rozsdamentes acél-, márvány- és faburkolatok.
Legyen sok tároló helyiség az edényeknek és az élelmiszereknek.
A nyirkosabb részek (mosogató, sütő, mosogatógép) mögötti falat a könnyebb tisztán tarthatóság érdekében rakassuk ki csempével.
Mindenképp legyen természetes fény a konyhában.Érdemes északra, észak-keletre vagy keletre néző konyhát kialakítani, mert így a reggeli napsütést be tudjuk engedni, és a nap folyamán csak indirekt fény fogja érni a helyiséget.
Érdemes a munkafolyamatoknak megfelelően zónákra bontani a teret, azaz élelmiszertárolás, tálalás, mosogatás, előkészítés és főzés/sütés szerint. Jobbkezeseknek ezeket a zónákat az óramutató járásának megfelelően, balkezeseknek ezzel ellentétesen ajánlott elrendezni.
Az étkezőnél a legfontosabb, hogy meghitt hangulatot árasszon. Ideális esetben a konyha mellett helyezkedik el, ha a nappali része, akkor érdemes térelválasztót használni.
A kellemes hangulatot elsősorban a világos falszínekkel (fehér, vajszín, bézs, halványsárga) érhetünk el. A piros és a narancssárga alkalmazása kerülendő, ugyanis étvágyfokozó hatásuknak köszönhetően nassolásra késztetnek.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Még több konyhafelszerelésért kattints ide!