Csináld magad: tyúkanyó a húsvéti asztalra!

Húsvétkor a tojás nemcsak szimbólum, locsolójutalom és dekoráció, hanem mindenekelőtt étek, és mint ilyen, főhely illeti meg a húsvéti asztalon! Nem hűlnek ki a főtt tojások, ha egy textil tyúkanyó melengeti őket egy kosárban, de ez a kedves Kotkodács zsemléket, vagy akár húsvéti meglepetést is rejtegethet szárnyai alatt. Jucko útmutatásai alapján az elkészítése sem ördöngösség.

Kiszabjuk az anyagokból a hozzávalókat. Természetesen a baromfink mérete a fészkéül szolgáló kosár méretétől függően változhat. A bemutatott példány méretei 23 cm-es átmérőjű fonott kiskosárral a következők:
A tyúkanyó teste 36x23 cm, a taréjnál 36x27 cm, és a faroknál 36x28-29 cm. A szárnyai: 23x15 cm.
Kicsit nagyobb méretűre szabjuk a vatelint, ugyanakkorára a bélésanyagot.
A szárnyak beszegéséhez ferdepánt kell, a tyúk aljára pedig egyenes. Varrjunk hozzá egy vatelinnel bélelt ívelt taréjt és egy csőrt is, és kerítsünk két gombot a szemeinek.
A tyúkanyó testéhez először varrjuk össze a mintás anyagot a vatelinnel, majd a bélésanyagot középen varrjuk az anyag színére, ahol majd később bele lehet nyúlni.
Amikor ez megvan, ezt a kis ovális részt vágjuk ki, és a bélést fordítsuk át a munkán, igazítsuk el és szegjük be. A szárnyakkal is hasonlóan járjunk el.
Gombostűvel szabályosan állítsuk be a szárnyakat, és varrjuk rá az anyagra úgy, hogy a bélést ne varrjuk hozzá. Rákerülnek a szemek is.

Ezután varrjuk össze a bélést, majd dolgozzuk el a két oldalt, először a faroknál, majd a taréjnál és a csőrnél.

 

Már csak az alja hiányzik: ehhez a sárga egyenes pántot varrjuk rá, és húzzunk bele egy gumit is, hogy ne pottyanjon le a fészekről.

 

Ültessük rá a kosárra, és csodálkozzunk Petőfi szavaival: 

 

Ej mi a kő! tyúkanyó, kend. A szobában lakik itt bent?

 

A kotlós elkészítését előszö a Juckoval készült interjúban publikáltuk. Olvasd el ITT!