Egy csepp Provance itthon
A hétvégén levendulaszüreten jártam a Balaton-felvidéken. A tevékenység, romantikus hangzása ellenére meglehetősen kemény fizikai munka; nem csak azért, mert az alacsony bokrokhoz sokat kell hajlongani, de az aratáshoz használt sarló éles pengéje, a milliónyi nektáréhes, fullánkos rovar, és a tény, hogy a levendulában kánikula idején a legmagasabb az illóolaj koncentrációja, csak még tovább tetézik a nehézségeket.
![]() |
Azt azért semmiképp nem mondanám, hogy megbántam a dolgot; a kékeslila tengerként hullámzó, bódítóan illatozó levendulaültetvény tényleg megér egy kis fáradságot…pár óra után az ember lánya tényleg Provance kellős közepén érzi magát. |
Ahogy (az egyre melegebb nyarak miatt?) egyre népszerűbb idehaza a mediterrán életforma, talán természetes is, hogy egyre több helyen találkozhatunk eredetileg csak a Földközi-tenger mellékéről származó növényekkel; ilyen az ajakosak családjába tartozó félcserje, a levendula (Lavandula angustifolia) is, mely, ha megszereti helyét, akár 20-25 nyáron át is megörvendeztet minket illatos virágaival. |
![]() |
![]() |
A levendulát leggyakrabban molyűzésre (sőt, szúnyog űzésre!) használják, de ismert idegnyugtató és sebgyógyító hatása is; újabban a gasztronómia is felkapta ezt a régi-új növényt, így egyre izgalmasabb levendulás receptekkel találkozhatunk a cyber-téren innen és túl…Talán már Te is kóstoltál levendulás kekszet, fagyit, esetleg csokoládét? |
Levendulaültetvény a Meskán: kattints! Levendulás válogatásunkban Madarberkenye, Borzaszappan, Aranycerna, Kerteszevi, Krisztinavirag, Marianne, NatuRea és Sophiebello termékeiből válogattunk.
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |