Egy csepp Provance itthon

A hétvégén levendulaszüreten jártam a Balaton-felvidéken. A tevékenység, romantikus hangzása ellenére meglehetősen kemény fizikai munka; nem csak azért, mert az alacsony bokrokhoz sokat kell hajlongani, de az aratáshoz használt sarló éles pengéje, a milliónyi nektáréhes, fullánkos rovar, és a tény, hogy a levendulában kánikula idején a legmagasabb az illóolaj koncentrációja, csak még tovább tetézik a nehézségeket.

Azt azért semmiképp nem mondanám, hogy megbántam a dolgot; a kékeslila tengerként hullámzó, bódítóan illatozó levendulaültetvény tényleg megér egy kis fáradságot…pár óra után az ember lánya tényleg Provance kellős közepén érzi magát.
Ahogy (az egyre melegebb nyarak miatt?) egyre népszerűbb idehaza a mediterrán életforma, talán természetes is, hogy egyre több helyen találkozhatunk eredetileg csak a Földközi-tenger mellékéről származó növényekkel; ilyen az ajakosak családjába tartozó félcserje, a levendula (Lavandula angustifolia)  is, mely, ha megszereti helyét, akár 20-25 nyáron át is megörvendeztet minket illatos virágaival.
A levendulát leggyakrabban molyűzésre (sőt, szúnyog űzésre!) használják, de ismert idegnyugtató és sebgyógyító hatása is; újabban a gasztronómia is felkapta ezt a régi-új növényt, így egyre izgalmasabb levendulás receptekkel találkozhatunk a cyber-téren innen és túl…Talán már Te is kóstoltál levendulás kekszet, fagyit, esetleg csokoládét?

 

Levendulaültetvény a Meskán: kattints!

Levendulás válogatásunkban Madarberkenye, Borzaszappan, Aranycerna, Kerteszevi, Krisztinavirag, Marianne, NatuRea és Sophiebello termékeiből válogattunk.