Ezért egészséges a kajszibarack

Egyik kedvenc gyümölcsünk a sárgabarack: befőttként, fagyasztva, aszalva, lekvárként egyaránt nagyon finom. Cikkünk arról szól, hogy miért érdemes sokat enni belőle :-)

 

A kajszibarack az egyik legegészségesebb gyümölcsünk. Az idén szerencsére bőséges a termés, ezért használjuk ki ezt a rövid időszakot és együnk belőle bőségesen,! Gondolva a későbbi napokra pedig tegyünk el belőle kompótként, fagyasztva, aszalva vagy lekvár formájában.

 

A gyümölcshús gazdag vitaminokban, például A- és E-vitaminban, valamint ásványi anyagokban és nyomelemekben.

 

4000 évvel ezelőtt Kínában már ismerték és termesztették. A kínaiak úgy gondolták, hogy ez a gyümölcs termékenységet biztosít a nők számára. A középkorban a nőiesség szimbóluma volt, Franciaországban a nők intim szervét „sárgabarack” néven is említik. A gyümölcs húsában és magjában rákellenes anyagok vannak, ezt a hatását már nagyon régen felismerték.

 

Nemcsak a gyümölcs, hanem a magja is ehető: belének mandulára emlékeztető íze van. Kisgyerekeknek viszont a magból egyáltalán nem szabad adni, mert a benne lévő cianidok, amelyek az aromát képezik, mérgezést okozhatnak. A gyümölcshús savas, így oldja a fogzománcot, ezért fontos sárgabarack-evés után a fogak romlása ellen tenni valamit, például egy pohár vizet meginni.

 

A sárgabarack a szervezetben pótolja a káliumot. A kálium nagy jelentőségű, különösen napjainkban, amikor a túlzott sófogyasztással sok nátriumot fogyasztunk, és ennek következtében magas vérnyomás és szívbetegség alakul ki. Csecsemők és idősek számára nagyon fontos hasmenés, hányás, fokozott vizeletürítés és izzadás esetén.

 

Látásjavító hatást is tulajdonítanak a sárgabaracknak, mert magas az A-vitamin tartalma. Erősíti a köröm és a haj szerkezetét, mert sok ként tartalmaz.

 

Aszalt kajszi csokimázzal

 

Receptért klikk ide >>>

Kenyérpuding kajszival

 

Receptért klikk ide >>>

 

Sárgabarackos termékek az Ízportán: