Ezért együnk minden nap gyümölcsöt!
Összeváltogattunk néhány nyomós érvet, amely a gyümölcsfogyasztás mellett szól. Meggyőződésünk, hogy egészségesebb és derűsebb leszel, ha mindennap fogyasztod őket.
 |
Csak a teljesen érett gyümölcs a teljes értékű, érdemes hát kivárnod a teljes érés idejét, hogy az ízek élvezhetőek legyenek, és a tápláló anyagokat is maximális mennyiségben magadhoz vehesd. Legjobb, ha nyersen és éretten eszed a gyümölcsöket, mert a feldolgozás valamennyire csökkenti az értéküket. |
A gyümölcsökben lévő anyagok, vagyis a cukrok, savak, olajok, vitaminok, ásványi sók létfontosságúak szervezetünk egészséges működéséhez, és erős védelmi rendszert alkotnak a betegségek kialakulásának megelőzésében, illetve lassítják az öregedés folyamatát. Értékes, hasznos anyagaik könnyen, gyorsan és jól hatnak, és a legkevésbé terhelik meg a szervezetedet.
|
 |
 |
Sejtjeink oxigént használnak fel az életműködésükhöz. Az élet fenntartásához szükséges folyamatos oxidáció (égetés) rossz irányt is vehet, mint pl. amikor a vas berozsdásodik.
A gyümölcsök megfogják a szabadgyököket. A szabadgyökök keletkezése és léte szintén az oxidációs folyamatokhoz kötődik: amíg a sejtek oxigént égetnek el, nagy számban képződnek szabadgyökök. Ezek bizonytalan állapotúak, elektronokra éhesek.
|
A lédús gyümölcsök nagy arányban (80-90 százalékban) tartalmaznak vizet. Biológiai értékük messze nagyobb az ásványvizekénél is.
Sokféle tápanyag friss oldatát hordozzák magukban, és nem távoznak gyorsan a szervezetből, mint az ivóvíz, vagyis lassabban szívódnak fel, miközben nem terhelik a szívet és a vesét.
|
 |
 |
A szénhidrátok közül a gyümölcsökben cukorból van a legtöbb. Ennek zöme könnyen és gyorsan felszívódó gyümölcs- és szőlőcukor. Ezért képesek a gyümölcsök gyorsan megszüntetni a fáradtságot, és frissítenek.
A gyümölcsökben lévő pektin megköti a szervezetben a vizet és az idegen anyagokat, mérgeket, így azok ártalmatlanul távoznak.
|
A szerves savak, mint az almasav, a borkősav, a citromsav segítik a bélmozgást, semlegesítik a bélcsatornában keletkező bomlástermékeket.
A savaktól lesz üde a friss gyümölcs. A málnában, a meggyben, a ribizliben, az egresben és a birsben különösen sok sav fordul elő.
|
 |
 |
A lédús gyümölcsökben kevés fehérje van, zsír pedig szinte semmi. A magvakban viszont sok a zsír, telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, amelyek jó hatásúak. A dió, a mandula és a mogyoró különösen gazdag ilyen növényi zsiradékban! |
A teljes cikket itt olvashatod!