Gasztro-Meska / 2.: Sósat, sósat, jó ropogósat!

Nyáron neked is felpezsdül a társasági életed? Gyakran tartasz kertipartikat? Akkor ezeket a rágcsákat szeretni fogod! Sósak is, ropogósak is, a megszokottól kicsit másak is. Könnyű őket elkészíteni és szinte elronthatatlanok. Egy bajuk van: ha a család rájön, hova dugtuk őket, elfogynak, mielőtt még a vendégek megérkeznének.

JOGHURTOS ROPI (kb. 60 db)

 

20 deka lisztet, 10 dkg vajat (esetleg margarint) és 1,5dl joghurtot jól elkeverünk, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük pihenni.

 

A képen: Giziribiz kerámia vajtartója

A hűtőből kivéve vékonyra nyújtuk. A tetejét tojással megkenjük, és ízlés szerint megszórjuk sajttal, szezám-vagy köménymaggal. Derelyevágóval kisujjnyi csíkokra vágjuk, majd attól függően, milyen hosszú ropikat szeretnénk, keresztben is elvágjuk. A tésztacsíkokat óvatosan tepsibe rakosgatjuk (ezt nem kell se kikenni, se sütőpapírral kibélelni), majd 200°C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt kisütjük.

 

Igazság szerint ennek a mennyiségnek nálunk nincs látszatja, mert mire a következő tepsivel kész vagyok, az előző adagot már megette a család.

 

A képen: Kezugyessegdolga játék sajtszeletei

 

KOLBÁSSZAL TÖLTÖTT KIFLI (kb. 24 db)

 

A tészta hozzávalói:

15dkg liszt
10dkg túró
10dkg vaj
10 nagy, főtt, áttört burgonya
1 egész tojás

 

A hozzávalókból közepesen kemény tésztát gyúrunk, és 30 percig pihentetjük. Ha kipihente magát, 3mm vastagra kinyújtjuk, kb. 12 centis csíkokra, majd ezen belül egyenlő szárú háromszögekre vágjuk.

 

A képen: Zsopa sodrófája

Jófajta, még nyers (vagyis kisütnivaló) házikolbászból 1-1 kávéskanálnyi tölteléket nyomunk a háromszögek talpának közepére, és szépen feltekerjük őket, mint egy kiflit. Ha nagyon meg akarjuk adni a módját, a végeiknél fogva kicsit meg is ívelhetjük őket.

 

A külsejüket tojással megkenjük, köménymaggal megszórjuk, és kivajazott tepsiben, közepesnél kicsit magasabb hőfokra előmelegített sütőben, 15-20 perc alatt kisütjük.

A jó illat hamar odacsalogatja a családot, de érdemes önmegtartóztatást gyakorolni, és kivárni, míg a kiflik kihűlnek, mert a belsejük forró. Én szóltam...

 

A képen: Dimitri játék grillje

 

BUREKASZ (kb. 20 db)

 

A töltelék hozzávalói:

25dkg túró

2-3dkg rétesliszt

negyed dl olaj

fél kiskanál só

1 sárgája

 

A képen: Wera007 Napraforgó c. festménye

A burekasz elkészítéséhez először is  vásárolnunk kell egy csomag (0,5kg-os) mélyhűtött leveles tésztát. Még jobb, ha rögtön kettőt veszünk.

 

Miután kiolvadt, 2mm vastagra kinyújtjuk. Kb. 6x6 centis négyzeteket vágunk belőle, amelyeknek közepére az előzőleg géppel összekevert töltelékből 1-1 kiskanálnyit teszünk.

 

Ezeket az átlójuk mentén félbe hajtjuk, széleiket kicsit lenyomkodjuk, tetejüket sárgájával megkenjük, szezám-vagy köménymaggal megszórjuk.

Előmelegített sütőben 5 percig erős, majd 8-10 percig mérsékelt lángon kisütjük. Gyártótól függ, hogy melyik levelestészta mennyire nyílik szét, nálunk a sárga zacskós vált be.

 

A képen: Memelye orgonás fa fűszertartója

Ha a ropogtatnivalók kisültek, keresünk nekik egy-egy szép tálat, és a következő dolgunk már csak a dicséretek bezsebelése... no és persze a közreműködés a rágcsák elfogyasztásában!

 

Jó étvágyat!

 

A képen: Faesztergalo rusztikus fa kínálótálja