Gasztro-Meska / 2.: Sósat, sósat, jó ropogósat!
Nyáron neked is felpezsdül a társasági életed? Gyakran tartasz kertipartikat? Akkor ezeket a rágcsákat szeretni fogod! Sósak is, ropogósak is, a megszokottól kicsit másak is. Könnyű őket elkészíteni és szinte elronthatatlanok. Egy bajuk van: ha a család rájön, hova dugtuk őket, elfogynak, mielőtt még a vendégek megérkeznének.
![]() |
JOGHURTOS ROPI (kb. 60 db)
20 deka lisztet, 10 dkg vajat (esetleg margarint) és 1,5dl joghurtot jól elkeverünk, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük pihenni.
A képen: Giziribiz kerámia vajtartója |
A hűtőből kivéve vékonyra nyújtuk. A tetejét tojással megkenjük, és ízlés szerint megszórjuk sajttal, szezám-vagy köménymaggal. Derelyevágóval kisujjnyi csíkokra vágjuk, majd attól függően, milyen hosszú ropikat szeretnénk, keresztben is elvágjuk. A tésztacsíkokat óvatosan tepsibe rakosgatjuk (ezt nem kell se kikenni, se sütőpapírral kibélelni), majd 200°C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt kisütjük.
Igazság szerint ennek a mennyiségnek nálunk nincs látszatja, mert mire a következő tepsivel kész vagyok, az előző adagot már megette a család.
A képen: Kezugyessegdolga játék sajtszeletei
|
![]() |
![]() |
KOLBÁSSZAL TÖLTÖTT KIFLI (kb. 24 db)
A tészta hozzávalói:
15dkg liszt
A hozzávalókból közepesen kemény tésztát gyúrunk, és 30 percig pihentetjük. Ha kipihente magát, 3mm vastagra kinyújtjuk, kb. 12 centis csíkokra, majd ezen belül egyenlő szárú háromszögekre vágjuk.
A képen: Zsopa sodrófája |
Jófajta, még nyers (vagyis kisütnivaló) házikolbászból 1-1 kávéskanálnyi tölteléket nyomunk a háromszögek talpának közepére, és szépen feltekerjük őket, mint egy kiflit. Ha nagyon meg akarjuk adni a módját, a végeiknél fogva kicsit meg is ívelhetjük őket.
A külsejüket tojással megkenjük, köménymaggal megszórjuk, és kivajazott tepsiben, közepesnél kicsit magasabb hőfokra előmelegített sütőben, 15-20 perc alatt kisütjük. A jó illat hamar odacsalogatja a családot, de érdemes önmegtartóztatást gyakorolni, és kivárni, míg a kiflik kihűlnek, mert a belsejük forró. Én szóltam...
A képen: Dimitri játék grillje
|
![]() |
![]() |
BUREKASZ (kb. 20 db)
A töltelék hozzávalói: 25dkg túró 2-3dkg rétesliszt negyed dl olaj fél kiskanál só 1 sárgája
A képen: Wera007 Napraforgó c. festménye |
A burekasz elkészítéséhez először is vásárolnunk kell egy csomag (0,5kg-os) mélyhűtött leveles tésztát. Még jobb, ha rögtön kettőt veszünk.
Miután kiolvadt, 2mm vastagra kinyújtjuk. Kb. 6x6 centis négyzeteket vágunk belőle, amelyeknek közepére az előzőleg géppel összekevert töltelékből 1-1 kiskanálnyit teszünk.
Ezeket az átlójuk mentén félbe hajtjuk, széleiket kicsit lenyomkodjuk, tetejüket sárgájával megkenjük, szezám-vagy köménymaggal megszórjuk. Előmelegített sütőben 5 percig erős, majd 8-10 percig mérsékelt lángon kisütjük. Gyártótól függ, hogy melyik levelestészta mennyire nyílik szét, nálunk a sárga zacskós vált be.
A képen: Memelye orgonás fa fűszertartója |
![]() |
![]() |
Ha a ropogtatnivalók kisültek, keresünk nekik egy-egy szép tálat, és a következő dolgunk már csak a dicséretek bezsebelése... no és persze a közreműködés a rágcsák elfogyasztásában!
Jó étvágyat!
A képen: Faesztergalo rusztikus fa kínálótálja |