Helló, 2013!

A szilveszter talán a legvidámabb ünnepünk – és a legzajosabb is. Hogy mitől érezzük kötelességünknek, hogy az újévet trombitaszóval, durrogtatással, kereplővel, mulatsággal, maszkákkal és szerpentinekkel köszöntsük? A régiek a gonosz szellemeket próbálták az újesztendőn kívül tartani, a mai ember pedig talán az új lehetőségeket köszönti ilyen lelkesen.

A konyha szilveszterkor kitüntetett szerepet játszik leendő évünk alakításában: a röfik nagy bánatára ilyenkor a húsukkal együtt szerencsét is veszünk magunkhoz, mert köztudomásúlag a disznó befelé túrja a szerencsét a házba. A baromfinépség viszont vígan kapirgálhat tovább, újévkor senki nem akar azzal bajt hozni a fejére azzal, hogy az elfogyasztott csirke, tyúk, kakas esetleg elkaparja a jó sorsát.

A pulykahússal egyenesen haragot viszünk otthonunk falai közé, a szilveszteri halfogyasztás pedig csak a folyó mellett élők kiváltsága: a halpénz kizárólag itt jelent szerencsét, másutt csak elúszna a gazdagsággal.

A pénztárcánk hízlalására lencsét, vagy más, apró szemű hüvelyesből készült ételt fogyasszunk, de a rétes is hosszúra nyújtja a gazdagságot, főleg, ha többféle is készül belőle.

 

A méz megédesíti a jövőt, sőt, a gyerekek szájára kenve az ifjak beszédét is (amúgy pedig szuper természetes ajakbalzsam a hideg időkben).


 

Pezsgővel idestova a 19. század közepétől koccintunk tömegesen, ekkor alakítottak ki ugyanis megfelelő technológiát az ital tömeggyártására, és az addig aranyárban mért nedű szélesebb néprétegek számára vált elérhetővé. A pezsgő mindazonáltal a luxus és a bőség szimbóluma: az éjféli koccintás annak reményében történik, hogy ez a luxus egész évben kitart mellettünk.

Az újévet nem kell feltétlenül duhajkodással köszönteni: a szilveszteri jóslások kiváló alkalmat adnak arra, hogy kevésbé hangos „boszorkányszakkör” keretében mérjük fel kilátásainkat és reményeinket az újesztendőre nézve.

Az újévi lencsefőzelékbe dobott mandulaszem megtalálója megházasodik az előtte álló évben,  akihez pedig a pogácsába sütött szerencsepénz jut (figyelem, a pogácsahalmot még éjfél előtt fel kell élni), az gazdagságra számíthat.

A szerelmesek mézes ajakkal váltott csókja egész évre megédesíti a kapcsolatot (de ehhez az is szükséges, hogy a házi mézkészletet feltöltsük), a párra váró lányok pedig vízbe vetett olvadt ólom alakjából következtethetik ki leendő lovagjuk kilétét (ilyenkor jól jön egy ötvös a háznál).

 

Az efféle pepecseléstől idegenkedő szinglik egyszerűen tegyenek be a párnájuk alá egy férfinadrágot lefekvés előtt, és bízzák rá magukat az álmaik sugallatára, hogy megtudhassák, kinek a karjai között találják meg a boldogságot!  


 



Te hogy szilveszterezel? Van valami jól bevált újévköszömntő, szerencsehozó, szerelemvarázsló szokásod?

 

A cikket illusztráló termékek alkotói:

Evici56, Clayart, AnnaKonda, DinArt, Tibor, Tealeaf.

 

 

 

Boldog új évet kívánunk minden meskásnak, vásárlónak, eladónak, nézelődőnek egyaránt!