Itt a befőzés ideje!
Egyre inkább ismét divatba jön az otthoni befőzés. Úgy, ahogy őseink csinálták. A megtermelt zöldséget, gyümölcsöt eltették télire, hogy akkor is legyen vitamin, energiaforrás, ásványi anyag és jobban bírják a téli hónapokat.
![]() |
Biztosan sokan főznek be ma is, de nem mindegy hogyan. Magam is teszek el lekvárt, befőttet, lecsót … és igyekszem minél több adalékot mellőzni, hogy kizárólag maga a zöldség és a gyümölcs kerüljön az üvegbe.
Több internetes oldalon is lehet olvasni, hogy a lekvár például nem a cukortól és a tartósítószerektől áll el, hanem a jól kicsírátlanított, tiszta üveg, és a meleg dunszt a titka mindennek. Magam is tapasztaltam, 2 éves lekváromnak semmi baja, holott nem is látott cukrot, így tényleg barackot eszünk, amiből a lekvár készült. |
A mikro, ha másra nem is, arra pont megfelel, hogy két perc alatt a tiszta üvegeket csírátlanítja és mehet bele az előzőleg pépesített, - néhány egész kis gyümölcs darabkától eltekintve, én úgy szeretem - felforrt lekvár az üvegbe, jól záródó tető jöhet rá, majd fejre állítjuk egy kis időre a meleg takaró alatt és addig ott marad, míg teljesen ki nem hűlt. Majd az így elkészült lekvárok, befőttek mehetnek a spájzba a stelázsira. |
![]() |
![]() |
Hogy még szebben mutassanak büszkeségeink, felöltöztethetjük ilyen olyan eleganciával üvegeinket, melyet megtalálhatunk itt, a Meskán is.
- Foltosmanna - |
A cikkhez illusztrációként Gravirmania és Pallagiporta termékei lettek felhasználva, a borítón Meseorszag horgolt gyümölcsei láthatók. Ízportás lekvár-válogatásunkban (lent) FurnsAndArt, Czetka11, Csuzipince, Csillaporta, Ajtosilekvar és Bicsi ízzel teli befőttesüvegei sorakoznak.
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |