Itt a befőzés ideje!

Egyre inkább ismét divatba jön az otthoni befőzés. Úgy, ahogy őseink csinálták. A megtermelt zöldséget, gyümölcsöt eltették télire, hogy akkor is legyen vitamin, energiaforrás, ásványi anyag és jobban bírják a téli hónapokat.

Biztosan sokan főznek be ma is, de nem mindegy hogyan. Magam is teszek el lekvárt, befőttet, lecsót … és igyekszem minél több adalékot mellőzni, hogy kizárólag maga a zöldség és a gyümölcs kerüljön az üvegbe.

 

Több internetes oldalon is lehet olvasni, hogy a lekvár például nem a cukortól és a tartósítószerektől áll el, hanem a jól kicsírátlanított, tiszta üveg, és a meleg dunszt a titka mindennek. Magam is tapasztaltam, 2 éves lekváromnak semmi baja, holott nem is látott cukrot, így tényleg barackot eszünk, amiből a lekvár készült.

A mikro, ha másra nem is, arra pont megfelel, hogy két perc alatt a tiszta üvegeket csírátlanítja és mehet bele az előzőleg pépesített, - néhány egész kis gyümölcs darabkától eltekintve, én úgy szeretem - felforrt lekvár az üvegbe, jól záródó tető jöhet rá, majd fejre állítjuk egy kis időre a meleg takaró alatt és addig ott marad, míg teljesen ki nem hűlt.

Majd az így elkészült lekvárok, befőttek mehetnek a spájzba a stelázsira.

 

Hogy még szebben mutassanak büszkeségeink, felöltöztethetjük ilyen olyan eleganciával üvegeinket, melyet megtalálhatunk itt, a Meskán is.

 

 

- Foltosmanna -

 

Lekvárok az Ízportán...

A cikkhez illusztrációként Gravirmania és Pallagiporta termékei lettek felhasználva, a borítón Meseorszag horgolt gyümölcsei láthatók.

Ízportás lekvár-válogatásunkban (lent) FurnsAndArt, Czetka11, Csuzipince, Csillaporta, Ajtosilekvar és Bicsi ízzel teli befőttesüvegei sorakoznak.