Köszöntsük a legújabb hungarikumot!
Hogy mik a hungarikumok, azt mindenki tudja: különleges, egyedi, jellegzetes, csak Magyarországra jellemző dolgok, amelyről a magyarok ismertek a világban. Ételek, italok, műszaki megoldások, szellem termékek, épített örökség, állatfajták is tartoznak a hungarikumok táborába. Az ízletes-látványos kulináris hungarikumok közé még május végén felvettek egy ősi magyar pásztorételt, a karcagi birkapörköltet.
![]() |
A karcagi birkapörkölt nem összetévesztendő a sima, birkahúsból készült pörkölttel, amit hagyma, paprika és birkahús birtokában még a kezdő háziasszonyok is összeüthetnek.
A karcagi változatot ugyanis egész birkából készítik, méghozzá úgy, hogy a lehető legkevesebb vesszen kárba az állatból (ez is mutatja ősi eredetét, a pásztorok praktikus szemléletét).
Összetéveszthetetlen ízét a benne főtt pörzsölt fej és lábak adják. Elkészítéséhez egy spéci, öntöttvasból készült, lapos aljú birkafőző bográcsot használnak, más bográcsokkal nem is érdemes próbálkozni e rusztikus-kulináris csoda megalkotásához.
A karcagi birkapörkölt az első ételrecept, ami hivatalosan bekerült a hungarikumok közé. |
Nincs is mit csodálkozni azon, hogy karcagi birkapörkölt csak különleges alkalmakkor rotyog a bográcsban: például lakodalmakon, népünnepélyeken, keresztelőkön...
Mindenesetre a nyári fesztivál- és esküvőszezon miatt valószínűleg elég sok „bürge" fordul ki a bőréből Karcagon.
A hungarikumoknak egyébként minden év augusztus elején Szegeden rendeznek fesztivált: az augusztus 8-11-ig tartó programon már a karcagi birkapörkölt is felvonul!
Ti már ettetek karcagi birkapörit? |
![]() |
A Meska juhnyájából a cikkhez Blokibazar, Antalgaborne, Bunnyguru, Cecameca, Jazmineslevendula, valamint Szeplakinora báránykáit használtuk illusztrációként. Ezeket a barikat természetesen nem szeretnénk viszontlátni bográcsban.
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |