Málnaturmix

A hetekben már bőven virul a rózsafélék családjának legédesebb tagja, a málna. Az apró sötétrózsaszín gömbökből készül a szörpök klasszikusa, lesz belőle lekvár, mártás, sütemény, de csipegeti kicsi és nagy tálból, kosárból, vagy egyenesen a bokorról. Málnázz velünk te is!

A málnát már az ókorban is számon tartották – méghozzá gyógynövényként! Édes húsú termése mellett ugyanis levele is hasznosítható.

 

A májustól szeptemberig gyűjthető levelekből összehúzó hatású szer készül. Bevetik a torok és a szájüreg nyálkahártyájának gyulladása ellen, de enyhe hasmenés esetén is kiváló szer.

 

 

 

 

 

A képen: Devasign - nagy málna karkötő

Várandós kismamák körében közismert népi varázsszer a málnalevélből főzött tea, melyet a terhesség utolsó heteiben fogyasztva megkönnyíthető a vajúdás. A málnalevél tea a kismedence tájékának izomzatát lazítja el, így a szüléskor ez a terület tágulékonyabb lesz.

 

 

A képen: Viragocska - Pink Inda növénynév-tábla

A málna egy tőről fakad a szépséges rózsával: a rózsafélék (Rosaceae) családjából származik. Európa-szerte elterjedt, de vadon elsősorban hegyvidéken terem.

 

Ennek a bogyós gyümölcsnek van talán a legszebb neve a magyar népnyelvben: Boldogasszony csipkéjeként emlegették a régiek. Másik, prózaibb neve a népnyelvben a himpér, mely a német Himbeere szóból eredeztethető.

 

A képen: Khajni80 - málnás gyűrű

A málnának málnaszíne van, ami a rózsaszínnek egy sötétebb árnyalata. Ha málnaszínű ruhát, kiegészítőt, bútort vagy falat rendelünk (akár itt a Meskán is), akkor viszonylagos biztonsággal ezt az árnyalatot kapjuk.

 

A málnának azonban van sárga változata is, Amerikában pedig a fekete málna az őshonos.

 

A képen: Nonoo - fekete-málna szett

Mivel nincsen málna recept nélkül, íme három málnás nyalánkság, melyeket nem nagy konyhaművészet előállítani!

 

Előtte egy fontos tudnivaló: a málnát nem lehet sokáig tárolni, mert megpenészedhet. Ha leszedtük vagy megvettük, lehetőleg még aznap használjuk fel! Fagyasztani ugyan lehet a gyümölcsöt, de kolvadás után meglehetősen kiábrándító látványt nyújt. No persze, fagylalthoz, leveshez, mártáshoz és még sok minden máshoz még így is szuper alapanyag.

 

A képen: Ritakata - Málna-eperrel és ribizli; pici üvegékszer szett

 

 

Málnahab:

 

Negyed kiló málnához negyed kiló kristálycukrot számítsunk és három tojást. A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, majd apránként összedolgozzuk a málnával. Hűtőbe tesszük, tálalás előtt még egyszer átkeverjük, majd a kelyhekbe kimért habot málnaszemekkel koronázzuk. Gépi habverő vagy konyhai robotgép szükséges a guszta eredményhez.

 

A képen: Tale - Titkos kert- málna pink kord válltáska

Kefíres-málnás gyorssüti

 

400 gramm lisztet két pohár kefírrel, négy tojással, 200 gramm cukorral, két deci olívaolajjal és egy csomag sütőporral sima tésztává keverünk. Kivajazunk egy tepsit és megszórjuk liszttel, hogy ne tapadjon le a süti. Belesimítjuk a tésztát, a tetejét meghintjük málnával, és 180 fokos előmelegített sütőben bő félóra alatt készre sütjük. Elronthatatlan! Ínyencek édes mártással is ehetik.

A képen:  Jam81 - Málna Málcsi muffin házikója játszókönyvecske

Gyors málnafagylalt

 

Ilyenkor jön kapóra, ha valamikor nem tudtuk azonnal hasznosítani a málnánkat és lányos zavarunkban lefagyasztottuk, ehhez a nyalánksághoz ugyanis fagyasztott málna kell, fél kilónyi. Két deci tejszínt kemény habbá verünk, a félig kiengedett málnát 100 gramm cukorral pürésítjük. A habot és a pürét összekeverjük, és azon melegében (hidegében) bekanalazzuk.

 

A képen:  Violina - magyaros selyemsál málnaszínben