Műhelytitkok: sheavajas levendula szappan

Kiváncsi vagy, mi rotyog a szappankészítő üstjében? Milyen hozzávalók sorakoznak a polcokon és hogy nyer végleges formát a kézműves szappan? Szappanosmici egy egyszerű pipereszappan elkészítésén keresztül nyújt ízelítőt ebből a mesterségből.

A szappankészítés menetével fogunk ismerkedni, de megfelelő előképzettség nélkül semmiképpen se ugorjunk neki a házi gyártásnak, mert a folyamat elengedhetetlen kelléke a nátronlúg, amely nagyon erős, maró anyag,ezért roppant óvatosan kell bánni vele! A szappanfőző elengedhetetlen csatlósai emiatt a védőfelszerelés, a szemüveg és a gumikesztyű!

Kimérjük a nátronlúgot, más néven lúgkövet és vízben feloldjuk. Vigyázzunk, mert ez kémiai szaknyelven szólva erősen exoterm folyamat, rengeteg hő szabadul fel közben, ezért nagyon forró lesz.Hagyjuk hűlni.

A recept szerint kimérjük a hozzávalókat: például sheavajat, olívaolajat,kókuszolajat. Felmelegítjük őket, de nem túl forróra.

 

Amikor az olajok és a lúg is lehűlt a kellő hőfokra, összevegyítjük őket: mindig az olajba öntjük a lúgot,kézzel lassan összeverve. Majd jöhet a konyhafortély: botmixerrel puding állagúra keverjük a szappanalapot.
Ekkor kerülhetnek bele az illóolajok és az egyéb adalékanyagok is.

Ha ezzel megvagyunk, a masszát beleöntjük egy zsírpapírral bélelt fadobozba, és tetejét megszórjuk szárított levendulával. Így üde illata lesz és stílusos díszítése.


Utána gondosan betakargatjuk, és 24 órán keresztül nem háborgatjuk.

 

Ez idő alatt lezajlik az olajok és zsíradékok „elszappanosodása”.


A legizgalmasabb, amikor felvágjuk a szappant és meglátjuk, milyen lett.


Legalább 3-4 hétig száraz, sötét helyen hagyjuk száradni, érni!

 

Szappanosmici boltjában kézműves szappanok mellett egyéb természetes kozmetikumokat is találsz, a vele készült interjúnkat pedig IDE kattintva olvashatod.