Műhelytitkok: sheavajas levendula szappan
Kiváncsi vagy, mi rotyog a szappankészítő üstjében? Milyen hozzávalók sorakoznak a polcokon és hogy nyer végleges formát a kézműves szappan? Szappanosmici egy egyszerű pipereszappan elkészítésén keresztül nyújt ízelítőt ebből a mesterségből.
![]() |
A szappankészítés menetével fogunk ismerkedni, de megfelelő előképzettség nélkül semmiképpen se ugorjunk neki a házi gyártásnak, mert a folyamat elengedhetetlen kelléke a nátronlúg, amely nagyon erős, maró anyag,ezért roppant óvatosan kell bánni vele! A szappanfőző elengedhetetlen csatlósai emiatt a védőfelszerelés, a szemüveg és a gumikesztyű! Kimérjük a nátronlúgot, más néven lúgkövet és vízben feloldjuk. Vigyázzunk, mert ez kémiai szaknyelven szólva erősen exoterm folyamat, rengeteg hő szabadul fel közben, ezért nagyon forró lesz.Hagyjuk hűlni. |
A recept szerint kimérjük a hozzávalókat: például sheavajat, olívaolajat,kókuszolajat. Felmelegítjük őket, de nem túl forróra. Amikor az olajok és a lúg is lehűlt a kellő hőfokra, összevegyítjük őket: mindig az olajba öntjük a lúgot,kézzel lassan összeverve. Majd jöhet a konyhafortély: botmixerrel puding állagúra keverjük a szappanalapot. Ekkor kerülhetnek bele az illóolajok és az egyéb adalékanyagok is. |
![]() |
![]() |
Ha ezzel megvagyunk, a masszát beleöntjük egy zsírpapírral bélelt fadobozba, és tetejét megszórjuk szárított levendulával. Így üde illata lesz és stílusos díszítése.
Ez idő alatt lezajlik az olajok és zsíradékok „elszappanosodása”. |
Szappanosmici boltjában kézműves szappanok mellett egyéb természetes kozmetikumokat is találsz, a vele készült interjúnkat pedig IDE kattintva olvashatod. |
![]() |