Nyári teakoktélok
Az arabok forró teával veszik fel a harcot a hőséggel: való igaz, sokan esküsznek rá, hogy a hőérzetüknek jót tesz a drasztikus belső hőkezelés. Aki azonban a hűsítőket kizárólag jeges formában tudja elképzelni, szintén nem fog tévedni teával. Három tuti jegestea-receptet osztunk most meg veletek. Érdemes jókora adagokat készíteni belőlük és kancsóban tárolni őket, hogy egész nap kitartsanak.
Hozzávalók: fekete tea, lime, cukorszirup, mentalevelek, jégkockák
Az alaprecept nagyon egyszerű: bögrényi forró vízhez teszünk kancsónyi tea készítéséhez elegendő mennyiségű teafüvet, 2-3 percig áztatjuk, majd ízlés szerint édesítjük.Felöntjük hideg vízzel, lime-mal vagy citrommal ízesítjük, beletehetjük a mentaleveleket is, és hűtőbe tesszük. Ha tálaláskor nem elég édes, cukorsziruppal locsoljuk meg. Jégkockákra csorgatva az igazi!
Jeges-bogyós
Hozzávalók: fagyasztott bogyós gyümölcs, gyümölcstea, mentalevél, barnacukor vagy méz
Ezt a gyümölcsös ínyencséget nem igazi teából készítjük, hanem gyümölcsteából. A valódi gyümölcsteában semmiféle teacserjéből származó alap nem található, helyette kizárólag aszalt vagy szárított gyümölcsből készül, így csersav- és teintartalommal sem rendelkezik. 10-15 percig áztatjuk forró, de nem lobogó vízben a gyümölcsteát, és még melegen édesítjük barnacukorral vagy mézzel - ha meg szeretnénk őrízni a méz jótékony hatását, akkor csak a langyos lébe keverjük. Miután eléggé elhűlt, pár órára a hűtőbe tesszük, majd ízlés szerint fagyasztott szederrel, málnával, ribizlivel dobjuk fel. A jégkockákat is pótló gyümölcsök megduzzadnak, és klassz lesz őket kikanalazni, ha végeztünk a teával. Mentalevéllel díszítve tálaljuk.
Duplazöld
Hozzávalók: zöldalma, zöld tea, almalé, citrom és limelé
Ennek a teakoktélnak a köztudottan egészséges zöldtea az alapja: bizonyíthatóan van fogyasztó, méregtelenítő, fertőtlenítő hatással, és a szabadgyököket is sikeresen levadássza a szervezetben. A koktélhoz először zöldteát főzünk a szokott módon (vigyázat, ne ázzon a teafű 3 percnél tovább, mert kesernyés lesz), majd ízlés szerint adj hozzá alma- és limelét (kb. kétharmad arányban legyen a keverékben a tea), majd édesítsd meg, ahogy tetszik. Tedd hűtőbe.
Tálalás előtt vágd fel a meghámozott, kicsumázott zöldalmát, locsold meg citrom levével, hgy ne barnuljon meg. A poharakba halmozz almát, és öntsd nyakon a hideg teával.
Neked is jól esne egy pohár hűsítő tea?