Őszi immunerősítés
A hideg, nyirkos idővel sajnos a meghűléses betegségek időszaka is beköszönt. De kellő odafigyeléssel könnyen megúszhatjuk a telet egy-egy piszkos zsebkendővel. Csak öltözzünk fel mindig rétegesen és ügyeljünk az étrendünkre!
Ép testben ép lélek! A morcos idő a mi kedvünket is elronthatja, ezért is fontos sok vitamint és antioxidánst bevinni a szervezetünkbe. Néhány ősszel is könnyen beszerezhető, egészségünkre jótékony hatással lévő élelmiszert sorakoztattunk fel:
Fokhagyma, az ehető antibiotikum.
Nincs még egy táplálék, amelynek annyi gyógyhatást tulajdonítanának, mint a fokhagymának. Baktérium-, gomba- és vírusölő. Még azokat a baktériumokat is képes elpusztítani, amelyek ellen az antibiotikum sem válik be. Csak akkor kezdenek termelődni a gyógyhatású vegyületek, ha gerezdjeit feldaraboljuk, összezúzzuk vagy megrágjuk, mert csak így szabadulnak fel a sejtjeiben található kéntartalmú vegyületek.
Joghurt, a bélrendszerünk őre
Ha már muszáj antibiotikumot szedni, akkor mellette együnk joghurtot. Tele van jótékony hatású baktériummal (probiotikum), melyek nem engedik, hogy a bélrendszerünkben élő káros mikroorganizmusok elszaporodjanak. Emellett a fogyasztása a bélgyulladás, húgyúti fertőzés és sok egyéb panaszra is gyógyír lehet.
Diófélék, az energiabombák
A diófélékben rengeteg az energia, amely azonban túlnyomórészt az egészséges, egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakból származik. Ezért akár 39 százalékkal is csökkenthetik a koleszterinszintet és a szívroham kockázatát, amennyiben állati eredetű zsiradékok helyett fogyasszuk őket. Maga a dió a zsíros húsú halakon kívül az omega-3 zsírsavak egyik legjobb forrása.
Tea
Egy jó meleg teát szürcsölni a fotelban pokrócba burkolózva…nincs is jobb egy hosszú nap után. Főleg, ha olyat iszunk, ami az immunrendszerünket is erősíti. Ilyen például a csipkebogyótea, ami C-vitaminban gazdag, ezért véd a nátha ellen. Fontos, hogy ne forró vízben áztassuk ki, mert úgy elveszíti vitamintartalmát. A levendulatea élénkíti az immunrendszert, és csökkenti a gyulladást. A borsmenta teája flavonoidokat tartalmaz, emellett cseranyagokat is, így jó immunerősítő.
Ezek mellett minél több idénytermést fogyasszunk és változatosan étkezzünk. És, ahogy a közmondás is szól: Kinek szűkön elesége, annak van jó egészsége! Vagyis, fő a mértékletesség!
Természetes "patika" az Ízportán:
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |