Őszi megújulás

A tavasz és az ősz a legalkalmasabb időszakok szervezetünk megtisztítására. Ilyenkor a természet is megújul, átváltozik. Kövessük példáját, és szabaduljunk meg a méreganyagoktól! Így sokkal könnyedebben, frissebben végezzük majd a mindennapi teendőinket.

Őszi finomságok az Ízporta.hu-n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Helyezzük előtérbe az idényételeket!

 

Minden évszakban azok a gyümölcsök, növények teremnek, melyek  vitaminjaira, ásványi anyagaira az adott időszakban a legnagyobb szüksége van szervezetünknek. Így étrendünk nagyrészt ezekből az idényételekből álljon. Ételeinkhez használjunk most sok sárgarépát, fehérrépát, burgonyát, gombát, karfiolt, póréhagymát, céklát. Tízóraira, uzsonnára és desszertként együnk almát, körtét, szőlőt, szilvát, birsalmát, fügét, gesztenyét és olajos magvakat.

 

Sütőtök

 

Az ősz egyik legnagyobb slágere, a sütőtök teli van béta-karotinnal, mely csökkenti bizonyos rákbetegségek és szívproblémák kialakulásának esélyét, védi a szem egészségét, ráadásul az öregedés számos jelét is képes késleltetni. Kalória-, zsír- és nátriumtartalma alacsony, C-vitamin-, kálium- és rosttartalma viszont magas. Fehérjedús magjaiban sok a vas és a magnézium.

 

A sütőtöknek a népi gyógyászatban is fontos szerepe van. Leve például a megfázás enyhítésére, a nyálkahártya gyulladásos tüneteire hatásos. De az allergiás és asztmás panaszok elleni küzdelemben is igen eredményes.

 

Carla - Dió, Ízporta

 

Dió

 

A magvakban lévő kalcium erősíti a csontokat, gyermekek számára elősegíti a csontnövekedést, felnőtteknél pedig segít megelőzni a csontritkulást. Vastartalma miatt vérszegénység ellen is ajánlott. Fogyasztása elősegíti a szellemi munkát, és csökkenti a depresszió kialakulását. A dióban lévő antioxidánsok védik szervezetünket a sejtkárosító hatásoktól, az öregedéstől, és a daganatos betegségektől is.

 

 

Szilva

 

A szilva elősegíti az emésztést, ezen kívül E-vitamint és káliumot tartalmaz, valamint kiváló vasforrás. Az E-vitaminnak sejtvédő és gyulladáscsökkentő hatása van, a kálium pedig fontos szerepet tölt be a sejtek tápanyagforgalmában, fenntartja a folyadékegyensúlyt, valamint szabályozza az idegrendszer működését és a szívritmust. Szerencsére aszalással vagy lekvárként tartósítva télen is élvezhetjük előnyös tulajdonságait.

 

Agneszka - Bodzavirág, Ízporta

 

Teázzunk minél többet!

 

A napi folyadékszükségletünk egy részét tegyék ki a különböző teák. Ne csak teacserjéről származó levelekből készítsünk forró italt, hiszen a különféle gyógynövényekből készült teák is nagyon egészségesek. Például a csalán- és diótea egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy erős méregtelenítő, vértisztító hatásuk van. A bodzavirágból főzött tea pedig meghűléses betegségeknél izzasztó, lázcsillapító hatású, emellett váladékoldó, vértisztító, enyhe vizelet- és hashajtó, illetve serkenti az immunrendszert.

 

 

Látogass el az Ízporta.hu weboldalára, és kóstolj bele az őszi finomságokba!

 

 

HomeDining - Cukkinis, paradicsomos tésztaszósz, Ízporta Yukku - Sütőtökös-gyömbéres omlós keksz, Ízporta Sabrina - Áfonyás Mákos torta, Ízporta
Bicsi - Birsalmasajt másképp, Ízporta Herbamez - Fahéj mézben, Ízporta Bujaikert - Almás-babános müzliszelet, Ízporta